Nieuws: Nieuwe verenigingen en stichtingen even niet welkom bij ING

Nieuwe verenigingen en stichtingen kunnen tijdelijk geen ING-bankrekeningen aanvragen, omdat de bank onvoldoende capaciteiten heeft om een goed klantenonderzoek te kunnen uitvoeren.

Klantenonderzoeken

Door middel van de Wft en Wwft houdt ING regelmatig onderzoeken bij al haar klanten om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. De laatste jaren wordt er steeds meer geprobeerd om klanten te onderzoeken en transacties te controleren. Dit komt deels door wet- en regelgeving, maar als het gaat om financiële en witteboordencriminaliteit, worden criminelen steeds geavanceerder. Dat is er ook. Als gevolg hiervan besteedt ING meer mensen en middelen aan diepgaand klantonderzoek dan ooit tevoren. Dit zorgt voor hogere kosten bij de bank

Daarom betalen stichtingen en verenigingen vanaf 1 september € 7,50 per maand in plaats van € 3 per maand. “Hiermee is een deel van andere complexe rechtsvormen zoals bv’s en religieuze verenigingen ondergebracht.” Nieuwe verenigingen en stichtingen zijn niet meer gewenst. De bank verwacht dat de zaken in het eerste kwartaal van 2023 weer normaal zullen zijn.

Strenge controles

Sinds 1 april brengt ING zakelijke klanten een deel van de kosten van klantonderzoek in rekening. “De hoogte van dit tarief is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de rechtsvorm van de opdrachtgever. Dit voegt complexiteit toe en bepaalt de omvang van het klantonderzoek. bleek gemiddeld extra inspanning van KYC-specialisten te vergen, zoals onduidelijkheid over werkzaamheden , veranderingen in het management en het uiteindelijke belang dat meer dan de helft van deze groep heeft.

ING is momenteel zeer streng in het controleren van witwassen. In 2018 kreeg de bank een boete van 775 miljoen euro wegens “grove nalatigheid” op dit gebied. Onlangs maakte de regering bekend dat zeer vermogende mensen soms hun eigen liefdadigheidsinstelling opzetten om belastingen te ontwijken door middel van donaties.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant