Nieuws: Oprichter crypto beurs FTX ontkent fraude

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de nu failliete crypto beurs FTX, verklaarde tijdens een interview met The New York Times dat er geen sprake was van fraude.

Gebrek aan risicobeheersing

Bankman-Fried stelde dat er een gebrek aan risicobeheersing was bij zijn bedrijf, waardoor tegoeden van FTX naar het door hemzelf opgerichte investeringsbedrijf Alameda werden overgemaakt. Volgens de oprichter was er geen sprake van een “geheime overboeking”, maar van een verkeerde interpretatie van “ingewikkelde interne benamingen”.

Hoewel het faillissement van FTX momenteel onderzocht wordt door beurstoezichthouders en de Amerikaanse justitie, verwacht Bankman-Fried dat hij zonder problemen naar de Verenigde Staten kan reizen. Hoewel zijn vermogen vorig jaar nog geschat werd op 26,5 miljard dollar, heeft hij nu nog slechts één creditcard en misschien 100.000 dollar op de bank.

Niet bewust te zijn geweest

Bankman-Fried zegt zich niet bewust te zijn geweest van het feit dat klantentegoeden van FTX zouden worden gebruikt voor beleggingen bij Alameda. Hij was bang voor een belangenverstrengeling en was daarom sinds oktober 2021 niet langer de topman. De voormalige miljardair voegde toe dat zijn bedrijf tekort is geschoten op het gebied van risicobeheersing, wat uiteindelijk heeft geleid tot het faillissement van FTX.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant