Nieuws: Payvision zou onvoldoende witwasonderzoek hebben uitgevoerd

Wetshandhavingsinstanties onderzoeken betalingsverwerker Payvision op mogelijke betrokkenheid bij witwassen. Dochterondernemingen van ING zouden in de loop der jaren weinig controles hebben uitgevoerd om verdachte transacties aan het licht te brengen. Toezichthouder DNB heeft klacht ingediend tegen Payvision.

Aanleiding

ING verwierf in 2018 een belang van 75% in Payvision en kocht het resterende belang in 2019 en 2020. Hoewel het onderzoek betrekking heeft op zaken van 2015 tot 2020 in de witwas controles van Payvision, liet de DNB “weinig verbetering in klachten zien”, schreef de krant.

Tot slot heeft DNB in ​​2021 een rechtszaak aangespannen tegen Payvision. De basis hiervoor was een “disruptief onderzoeksrapport” dat DNB in ​​oktober 2020 aan de directie van Payvision heeft gestuurd en beoordeeld door het FD. Volgens het FD stelt DNB in ​​haar rapport dat het betaalbedrijf ernstige overtredingen heeft begaan met de sanctie wetten, de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In mei van dit jaar heeft een FIOD-inval op Payvision duizenden e-mails, sessie transcripties en tientallen klantdossiers in beslag genomen voor onderzoek. Ook bij de ING heeft de FIOD ’talrijke documenten’ in beslag genomen. Volgens de krant was Payvision “een grote belofte in fintech en een favoriet van de toenmalige ING-topman Ralph Hamers.” Vanaf 2018 betaalde ING € 350 miljoen om Payvision over te nemen, grotendeels als reactie op de snelle opkomst van betaalplatform Adyen.

Stopzetting

ING besloot eind vorig jaar Payvision stop te zetten. Eerder heeft de bank tal van klanten van betalings platforms die betrokken zijn bij de gokindustrie en pornografie overgedragen aan andere betalingsverwerkers. Payvision heeft verder geen activiteiten.

ING hoopt de ontbinding van het bedrijf begin volgend jaar af te ronden, maar stelt nu volgens het FD een crisismanagement team van adviseurs en advocaten samen om het DNB-rapport en het OM-onderzoek tegen te gaan.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant