Nieuws: Rabobank onder vuur in onderzoek naar witwassen

Het Openbaar Ministerie neemt de Rabobank onder de loep in een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Na ABN Amro en ING is de Rabobank de derde grote bank die mogelijk een miljoenenboete tegemoet ziet.

Worstelen met verplichtingen

De toezichthouder DNB heeft eerder al aangegeven dat banken veel te weinig doen om witwassen tegen te gaan. ABN Amro en ING kregen hierdoor in 2018 al een boete opgelegd van respectievelijk € 480 miljoen en € 775 miljoen.

Rabobank worstelt al jaren met de verplichtingen die de Wwft oplegt. De toezichthouder startte al eerder een punitief handhavingstraject en afgelopen november kregen zij een waarschuwing om nog meer te doen. Nu het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart, komt dit niet als een verrassing.

Rabobank heeft € 249 miljoen extra uitgetrokken om de organisatie Wwft-proof te maken. Zo werd onder meer ingezet op het wegwerken van achterstanden bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Inmiddels zijn er 6.400 mensen die zich bezighouden met het Wwft-dossier. Ook is er een ‘KYC Academy’ opgezet waar 745 medewerkers worden getraind.

Geheime prijsafspraken

Met de aanstelling van Philippe Vollot als Chief Financial Economic Crime Officer‘ (CFECO) heeft Rabobank, als een van de eerste banken in de wereld, klantonderzoek en witwas controle verankert in het bestuur. DNB heeft de bank uit Utrecht tot december 2024 gegeven om het witwasbeleid op orde te krijgen.

Daarnaast verdenkt de Europese Commissie Rabobank en Deutsche Bank van het maken van onderlinge geheime prijsafspraken tussen 2005 en 2016. Als de verdenking wordt bevestigd, volgen mogelijk boetes die kunnen oplopen tot maximaal 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van de onderneming. In het geval van Rabobank zou dat richting de 2 miljard euro kunnen gaan.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant