Nieuws: Rabobank vraagt extra tijd aan DNB voor cliëntenonderzoeken

In de halfjaarcijfers van de Rabobank is gebleken dat ze De Nederlandsche Bank (DNB) hebben gevraagd om extra tijd, om alle cliënten onderzoeken op orde te brengen.

Tekortkomingen

Eind 2021 is Rabobank door DNB gevraagd om tekortkomingen te verhelpen in overeenstemming met de Wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Ook DNB is een “strafrechtelijke handhavingsprocedure” gestart en heeft al boetes opgelegd. Ook aan banken werden aanvullende eisen gesteld.

Het op orde houden van klantendossiers is een “topprioriteit”, zei de bank, maar dit moet gebeuren “in het licht van het hoge tempo van de sancties tegen Rusland, de moeilijke situatie op de arbeidsmarkt en het dynamische karakter van nieuwe regelgeving.” heeft DNB daarom verzocht om verlenging van de huidige deadline van medio december 2023.

Ondertussen heeft de Rabobank al duizenden nieuwe medewerkers aangenomen om het bedrijf op de rails te houden. Bij de afdeling Customer Research werken momenteel ruim 6.400 mensen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het witwasdossier hangt “als een deken over de resultaten van een half jaar”, schreef FD. De nettowinst van de Rabobank daalde met ruim een ​​kwart tot bijna € 1,6 miljard. De kosten stegen met bijna 10%. Dit komt vooral door het groeiend aantal mensen dat geïnteresseerd is in en investeert in ICT met betrekking tot witwasdossiers.

Daarnaast heeft de bank te maken met strafrechtelijk onderzoek en mogelijke strafrechtelijke vervolging van (voormalige) bestuurders, aldus het FD. Dat betekent dat “we nog niet klaar zijn met Rabobank” voor bestuursvoorzitter Wiebe Drezier, die op 1 oktober terugtreedt.

Sanctiebeleid

Het sanctiebeleid tegen Rusland vereist ook de betrokkenheid van veel mensen, aangezien alle transacties naast de sanctielijst moeten worden geplaatst. Volgens topman Drijer valt het complexe en precieze werk tegen en zijn de boetes fors.

De effecten van de oorlog komen vooral tot uiting in de kredietvoorzieningen, deels vanwege het besluit om zich uit Rusland terug te trekken. De Rabobank was met dochterbedrijf DLL vooral actief in Rusland. Een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. Op de huidige waarde is de kredietportefeuille in kwestie ongeveer € 400 miljoen waard. Rabobank vreest dat ze zo’n 300 miljoen euro niet terugkrijgt.

Meer banken investeren

Van de drie grote banken heeft de Rabobank de meeste klantenbestanden die hersteld moeten worden, maar ook andere banken moesten veel mankracht investeren. Het FD meldt dat ABN Amro ook de kosten van witwasonderzoeken ziet stijgen.

Na in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens € 50 miljoen te hebben geïnvesteerd in het onderzoeken van klantendossiers, stelt de bank € 34 miljoen extra ter bestrijding van witwas maatregelen ter beschikking.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant