Nieuws: Richtlijnen duurzaamheidsclaims: Wat betekent dit voor u?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs de Leidraad duurzaamheidsclaims uitgebracht. Deze richtlijn heeft als doel financiële instellingen en pensioenbeheerders te voorzien van duidelijke richtlijnen bij het doen van beweringen over duurzaamheid in hun promotiemateriaal. Wat houdt deze leidraad in en wat betekent dit voor u?

Transparantie in duurzaamheidsclaims

De financiële sector speelt een belangrijke rol in de overgang naar een duurzamere economie. Daarbij is het van essentieel belang dat informatie over duurzaamheidsinitiatieven die door financiële instellingen worden gedeeld, zowel juist als duidelijk is. Met andere woorden, wanneer een financiële instelling beweert dat een product of dienst “duurzaam” is, moet deze claim gebaseerd zijn op feitelijke en actuele informatie.

Kernpunten van de Leidraad

De AFM stelt drie kernprincipes voor bij het maken van duurzaamheidsclaims

  • Juist, representatief en actueel: Dit betekent dat alle claims gebaseerd moeten zijn op de meest recente en relevante informatie.
  • Concreet en goed onderbouwd: Claims over duurzaamheid moeten specifiek zijn en moeten ondersteund worden door concrete bewijzen of gegevens.
  • Begrijpelijk, passend en vindbaar: De informatie moet op een begrijpelijke manier worden gepresenteerd, relevant zijn voor de beoogde doelgroep en gemakkelijk te vinden zijn voor geïnteresseerden.

Tijdens een consultatieperiode van de leidraad, die liep van 12 juni tot 24 juli 2023, ontving de AFM feedback van zeven brancheorganisaties. Na beoordeling van deze feedback zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, waaronder het toevoegen van twee “good practices” aan de leidraad.

Wat betekent dit voor u?

Of u nu een financiële dienstverlener bent, een pensioenbeheerder of gewoon een geïnformeerde burger, het is belangrijk om bewust te zijn van deze leidraad. Financiële instellingen moeten zich aan deze richtlijnen houden, wat betekent dat de informatie die u ontvangt over duurzaamheidsinitiatieven betrouwbaarder en transparanter moet zijn.

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar juridische ondersteuning of heeft u vragen over de implicaties van deze leidraad? Onze ervaren advocaten van Financieel Recht Advocaten staan voor u klaar. Wij helpen u graag verder en zorgen ervoor dat u volledig geïnformeerd bent. Neem direct contact met ons op voor meer informatie.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant