Nieuws: SEC onderzoekt DWS op valse Duurzaamheidsclaims (ESG)

DWS, Europa’s tweede grootste vermogensbeheerder en dochteronderneming van Deutsche Bank, wordt onderzocht door de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) op mogelijke misleidende claims over hun duurzaamheidsinspanningen. Hieronder gaan we dieper in op de kern van dit juridische vraagstuk.

Wat is het probleem?

De SEC heeft een onderzoek ingesteld naar DWS na beschuldigingen dat het bedrijf zijn duurzaamheidsinspanningen overdreven heeft voorgesteld aan beleggers. Dit betekent juridisch gezien dat er een mogelijke misrepresentatie of onjuiste voorstelling van zaken zou zijn gegeven. In eenvoudige termen: DWS zou mogelijk meer hebben beweerd te doen aan duurzaamheid dan ze daadwerkelijk deden.

De rol van de klokkenluider

Het onderzoek is gestart na informatie van een klokkenluider – een term die verwijst naar iemand die interne informatie deelt over mogelijk wangedrag binnen een organisatie. In dit geval was de klokkenluider het voormalig hoofd duurzaamheid van DWS. Hij beweerde dat DWS beweerde de helft van hun beleggingen duurzaam te maken, terwijl het in werkelijkheid slechts een klein percentage betrof.

Wat is “ESG integratie”?

In de beleggingswereld wordt de term “ESG integratie” vaak gebruikt. ESG staat voor Environmental, Social en Governance – factoren die beleggers gebruiken om de duurzaamheid en ethische impact van een investering te beoordelen. De term is niet strikt gedefinieerd, wat betekent dat bedrijven deze term mogelijk op verschillende manieren kunnen interpreteren.

Waarom is dit belangrijk voor beleggers?

Als de beweringen van de klokkenluider correct zijn, dan kan dit betekenen dat beleggers mogelijk zijn misleid over hoe hun geld wordt geïnvesteerd. Dit kan gevolgen hebben voor hun besluitvormingsproces en het vertrouwen in DWS.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Het onderzoek van de SEC kan leiden tot strengere eisen en duidelijkheid over wat bedrijven wel en niet mogen claimen als het gaat om duurzaamheidsinspanningen. Voor beleggers kan dit meer transparantie en vertrouwen betekenen.

Vragen over deze kwestie of andere financiële juridische vraagstukken? Onze advocaten van Financieel Recht Advocaten zijn hier om u te helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant