Nieuws: TMNL wil betere gemonitorde samenwerking tussen banken

In de voorgestelde wetswijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering zullen een aantal grote Nederlandse banken in staat zijn om gezamenlijk betalingen van klanten van meer dan honderd euro te kunnen bekijken.

TMNL

Zakelijke betalingen worden al in 2021 gepoold en gemonitord door Transactie Monitoring Nederland (TMNL). Door deze wetswijziging kunnen ook persoonlijke transacties van meer dan honderd euro worden bekeken.

Banken kunnen nu al alle transacties van hun eigen rekeninghouders zien, maar niet die van andere banken. ING, Rabobank, ABN Amro, De Volksbank en Triodos willen de kans op het opsporen van illegale transacties vergroten door alle transacties boven de honderd euro te delen. Grote transacties opgesplitst in betalingen tussen verschillende banken om onder de radar te blijven, zijn gemakkelijk te herkennen.

Privacy in het geding

Het is een controversieel plan en is bekritiseerd door de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens wegens schending van de privacy. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën merkt op dat aan deze bezwaren tegemoet wordt gekomen door de aanvullende waarborgen in het huidige voorstel. Zo worden betaalgegevens anoniem naar TMNL gestuurd, waardoor we niet weten wie de transactie heeft gedaan. Banken worden alleen op de hoogte gebracht als TMNL een probleem detecteert. De bank kan dan beslissen of ze onderzoek doet en aangifte doen bij de politie.

Niet iedere bank sluit zich aan

Een probleem voor TMNL is dat niet alle banken onder de nieuwe wet vallen. Als toezichthouder kan DNB banken niet verplichten deel te nemen aan TMNL. Wel verwacht de Nederlandse Vereniging van Banken dat andere banken zich vrijwillig aansluiten. “De wet staat banken ook toe om detectie van ongebruikelijke transacties uit te besteden”, aldus de woordvoerder. “Het is op de lange termijn goedkoper en effectiever.”

Bank Van Lanschot Kempen en online banken Knab en Revolut zeggen te onderzoeken of ze kunnen deelnemen. Er zijn geen plannen dat Neo Bank Bunq onderdeel wordt van TMNL.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant