Nieuws: Volksbank brengt extra kosten in rekening voor Wwft controles

Vanaf 1 oktober zullen merken onder de Volksbank concern, SNS, ASN Bank en RegioBank een deel van de kosten van het klantonderzoek van de Wwft doorberekenen aan zakelijke klanten met een betaal- of spaarrekening. Eerder hadden ING en ABN Amro hun zakelijke tarieven verhoogd.

Hogere kosten

Kosten voor klantonderzoek komen bovenop de reguliere kosten die klanten al hebben betaald voor hun zakelijke rekeningen. De hoogte van de premie verschilt per rechtsvorm. “Dit artikel is gebaseerd op de ervaring van ons merk uit klantonderzoeken over verschillende rechtsvormen. De ene rechtsvorm duurt gemiddeld langer dan de andere. ”

Eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen betalen € 1,50 per maand, verenigingen en stichtingen € 3,-. Voor BV’s, CV’s en coöperaties wordt € 5 in rekening gebracht, voor VVE’s en andere rechtsvormen wordt € 7,50 extra in rekening gebracht. Alle bedragen zijn exclusief BTW. “De kosten van klantonderzoek zijn de afgelopen jaren sterk gestegen doordat criminelen steeds geavanceerder worden en banken zich aan strengere wet- en regelgeving moeten houden.”

Meer onderzoek

In verband met Wwft-controles waren de ING-tarieven al op 1 april verhoogd. Nieuwe verenigingen en stichtingen kunnen tijdelijk geen bankrekeningen aanvragen. “De praktijk leert dat zorgvuldige controle van verenigingen en stichtingen gemiddeld meer werk vraagt”, legt Banks uit.

Sinds 1 juli rekent ABN Amro de kosten van klantonderzoek door aan klanten met een zakelijke betaalrekening. Eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen blijven voorlopig onaangetast, maar andere bedrijfsvormen betalen een maandelijkse vergoeding. Vooral buitenlandse bedrijven en NV’s zitten goed in de zak voor 20 euro extra per maand. Als je meerdere zakelijke rekeningen hebt, betaal je voor elk bedrijf apart. Aangezien er 4 NV’s in het boek staan, is de rekening € 80.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant