Nieuws: Voormalig ING-bestuursvoorzitter toch vervolgd in witwaszaak

Voormalig ING-bestuurder Hamer moet tóch worden vervolgd voor zijn rol in de mega-witwaszaak, zo heeft het gerechtshof bepaald. Enkele jaren geleden trof de bank een schikking met het OM voor een recordbedrag van 775 miljoen euro.

Het gerechtshof heeft deze uitspraak gedaan in een zogenaamde artikel-12 procedure aangespannen door Pieter Lakeman. Een artikel 12-procedure kan gestart worden wanneer iemand het niet eens is met het feit dat de officier van justitie ervoor heeft gekozen niet tot vervolging over te gaan. Tijdens het strafonderzoek bleek dat het OM geen mogelijkheid zag om natuurlijke personen te vervolgen in de witwaszaak, dit had volgens het OM vooral te maken met hoe de naleving van de Wwft was georganiseerd binnen de bank.

In het komende proces tegen Hamers gaat gekeken worden of Hamers kennis had van wat er speelde. ING was op grote schaal betrokken bij witwassen. De bank werd hier meerdere keren voor gewaarschuwd, maar heeft destijds te weinig met die waarschuwingen gedaan.

Het gerechtshof oordeelde in de artikel 12-procedure dat Hamers niet alleen op de hoogte was van het beleid, maar ook als bestuursvoorzitter samen met anderen actief hieraan heeft meegewerkt.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant