Uitspraak: Bewijslast bij schadeclaim wegens vertraging overboeking effecten

In een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam werd een interessante kwestie behandeld over de aansprakelijkheid van beleggingsplatforms bij vertragingen in het overboeken van effecten. Deze zaak, gedateerd 27 september 2023, is een belangrijk voorbeeld voor beleggers over hoe juridische procedures en bewijslast functioneren in de context van beleggingsschade.

Achtergrond van de zaak

De casus betrof een belegger, aangeduid als X, die een effectenportefeuille had bij DeGiro. X initieerde in februari 2021 een overboeking van deze portefeuille naar BinckBank. Echter, deze overboeking duurde aanzienlijk langer dan verwacht, waardoor X gedurende lange tijd geen transacties kon uitvoeren. Uiteindelijk werden de effecten pas in oktober 2021 overgeboekt, maar door een fout bij BinckBank konden de effecten pas vanaf januari 2022 weer worden verhandeld.

De kern van het geschil

X vorderde schadevergoeding van zowel DeGiro als BinckBank, stellend dat de vertraging hem belette zijn effecten te herbeleggen of te liquideren, wat resulteerde in financieel verlies. De verdediging van DeGiro en BinckBank was gebaseerd op het gebrek aan concreet bewijs dat X daadwerkelijk van plan was de effecten te verkopen tijdens de vertragingsperiode.

Juridische beoordeling

De rechtbank benadrukte het belang van concrete bewijsvoering. Om schadevergoeding te claimen, moet een belegger aantoonbaar maken dat hij de intentie had de effecten te verkopen tijdens de vertraging. In dit geval kon X niet voldoende bewijzen dat hij de effecten daadwerkelijk wilde verkopen of herbeleggen in de betreffende periode. Dit resulteerde in de afwijzing van zijn vorderingen tegen DeGiro en BinckBank.

Belangrijke lessen voor beleggers

Deze zaak onderstreept het belang van gedocumenteerde communicatie en concrete bewijsvoering bij het claimen van schade door vertraging handelingen van beleggingsplatforms. Beleggers moeten proactief en expliciet zijn in hun communicatie over hun handelsintenties, vooral wanneer er vertragingen optreden in transacties.

Conclusie

Deze uitspraak leert ons dat in de complexe wereld van financieel recht, duidelijke communicatie en sterk bewijs cruciaal zijn. Voor beleggers die geconfronteerd worden met soortgelijke situaties, is het essentieel om juridisch advies in te winnen. Ons team bij Financieel Recht Advocaten staat klaar om u te ondersteunen en te adviseren in dergelijke zaken. Bezoek onze website voor meer informatie en neem bij vragen of zorgen gerust contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant