Uitspraak: Eiser kan onvoldoende aantonen dat geen sprake is van fraude waardoor opzegging bankrelatie in stand blijft

Eiser heeft een eenmanszaak waarin hij meubels, laminaat en toebehoren verkoopt. Hij heeft zowel zakelijk als privé een bankrekening bij de bank.

Op 4 augustus is door X een bedrag van € 29.499,- bijgeschreven op de zakelijke rekening van eiser. Vervolgens is het overgrote deel van dit geld overgeboekt naar zijn privérekening. Nadat eiser zijn daglimiet had verhoogd, heeft hij in vijf transacties in totaal € 10.000,- opgenomen.

Diezelfde dag nog heeft ING contact opgenomen met de bank. Volgens ING was naam 2 slachtoffer geworden van fraude. Daarop heeft de bank meteen de bankrekening en de betaalpas van eiser geblokkeerd.

Het geschil

Eiser vordert de bank te veroordelen om de bankrekening te heropenen. Volgens eiser heeft hij een normale deal gesloten met een klant. Toen eiser hoorde dat er mogelijk sprake was van fraude, heeft hij deze klant gebeld op het door hem opgegeven mobiele nummer, maar dat bleek een onjuist nummer te zijn. Andere gegevens heeft eiser niet van hem. Om schulden terug te betalen, heeft hij meteen bedragen van zijn zakelijke rekening naar zijn privérekening overgeboekt en vervolgens voor € 10.000,- aan contant geld opgenomen. Doordat zijn bankrekeningen geblokkeerd zijn, wordt [eiser] ernstig gehinderd in zijn dagelijks leven en kan hij zijn eenmanszaak niet exploiteren. Een rekening bij een andere bank openen is onmogelijk, omdat zijn gegevens in de registers zijn opgenomen. Eiser vindt de opzegging hierom naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

De beoordeling

De bank heeft volgens de voorzieningenrechter terecht aangevoerd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat criminelen slachtoffers gelden laten overboeken naar een rekening waar zij geen toegang toe hebben. Ook het verhaal dat er sprake was van een klant is volgens de voorzieningenrechter ongeloofwaardig. Het betaalde bedrag en het bedrag op de bestelbon kwamen bijvoorbeeld niet overeen. Eiser kon hier ook geen duidelijke verklaring voor geven. Verder heeft eiser zijn stelling dat hij met de opgenomen bedragen schulden heeft afgelost op geen enkele wijze onderbouwd, zodat ook deze verklaring ongeloofwaardig is.

De conclusie is dat eiser de verdenking van fraude op geen enkele wijze heeft weerlegd en de bank terecht zowel de zakelijke betaalrekening als de privérekening van eiser heeft opgezegd.

De beslissing

De voorzieningenrechter weigert de gevraagde voorzieningen.

Lees hier de hele uitspraak.

Financieel Recht advocaten

Heeft uw bank ook de bankrelatie opgezegd? Kom dan in actie en neem hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten! Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant