Uitspraak: Verantwoordelijkheid van assurantietussenpersonen bij onderverzekering

In een baanbrekende uitspraak op 15 januari 2021 onderstreept de Hoge Raad de verantwoordelijkheid van assurantietussenpersonen in het geval van onderverzekering. Deze zaak belicht de complexe dynamiek tussen verzekerde, verzekeraar en tussenpersoon, en heeft significante implicaties voor hoe onderverzekering wordt benaderd in Nederland.

De casus

De kern van het geschil draait om een woningbezitter die meerdere malen brandschade heeft ervaren. Ondanks verzekering bij Nationale Nederlanden, bleek de woning al jarenlang onderverzekerd te zijn. Dit leidde tot aanzienlijke discrepanties tussen de werkelijke schade kosten en de uitgekeerde bedragen.

Rol van de tussenpersoon

Cruciaal in deze zaak is de rol van de assurantietussenpersoon. De rechtbank en het hof wezen oorspronkelijk de vorderingen van de verzekerde af, omdat zij meenden dat er geen sprake was van onderverzekering. De Hoge Raad zag dit echter anders en benadrukte dat de tussenpersoon een eigen onderzoeksplicht heeft naar de mogelijkheid van onderverzekering, los van taxaties gemaakt in overeenstemming tussen verzekerde en verzekeraar.

De uitspraak van de Hoge Raad

De Hoge Raad stelde vast dat de eerdere taxaties niet automatisch bindend waren voor de relatie tussen verzekerde en tussenpersoon. Hierdoor kan een assurantietussenpersoon niet zomaar op deze taxaties leunen zonder zelf due diligence te verrichten.

Deze uitspraak legt extra nadruk op de verantwoordelijkheid van assurantietussenpersonen om actief te onderzoeken of er sprake is van onderverzekering. Het onderstreept ook het belang van accurate en actuele taxaties bij het bepalen van verzekerde sommen.

Advies voor verzekerden

Voor verzekerden is deze uitspraak een herinnering om regelmatig hun verzekeringsdekking te beoordelen en actief te communiceren met hun tussenpersoon over mogelijke veranderingen in de waarde van hun bezittingen.

Conclusie

Deze uitspraak van de Hoge Raad benadrukt de cruciale rol die assurantietussenpersonen spelen in het verzekeringslandschap. Zowel verzekerden als tussenpersonen moeten alert zijn op de risico’s van onderverzekering.

Heeft u vragen over uw verzekeringsdekking of bent u bezorgd over onderverzekering? Neem contact op met onze specialisten bij Financieel Recht Advocaten voor deskundig advies en ondersteuning.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant