Uitspraak: Verdachte transacties: rechter staat bank toe rekening te blokkeren

Een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam belicht een conflict tussen een expeditiebedrijf, Big Smile B.V., en ABN AMRO bank. De bank blokkeerde de rekening van het bedrijf wegens vermoedens van witwassen en een zogenaamde ‘katvangers constructie’. In deze blog duiken we in deze complexe zaak, waarin de rechter uiteindelijk de zijde van de bank koos.

Achtergrond van het geschil

Big Smile B.V., actief sinds maart 2023, is gespecialiseerd in expeditie en koeriersdiensten. Het bedrijf opende kort na oprichting een rekening bij ABN AMRO, waarop al snel meerdere grote bedragen werden gestort. Echter, verdachte activiteiten, zoals het plotseling koppelen van een iPhone van een derde partij en het verhogen van de opnamelimiet, leidden tot een onderzoek en blokkering van de rekening door ABN AMRO.

Verdenkingen en onderzoek

ABN AMRO vermoedde dat Big Smile betrokken was bij een ‘katvanger constructie’, waarbij een rekening wordt gebruikt om geld van criminele activiteiten door te sluizen. Diverse verdachte omstandigheden, zoals het gebrek aan een eigen website, de plotselinge hoge omzet vanuit één partij, en inconsistente verklaringen rondom de iPhone, wakkerden deze verdenkingen aan.

Juridische stappen

Big Smile spande een kort geding aan, eisend dat ABN AMRO het bevroren saldo van €17.480,13 zou uitbetalen. De bank beriep zich op art. 6:37 BW, wat hen het recht geeft betalingen op te schorten als er twijfel is aan wie uitbetaald moet worden. Dit artikel is onderdeel van het Burgerlijk Wetboek, dat de civiele wetgeving van Nederland bevat.

De uitspraak

De kantonrechter erkende het spoedeisende belang van Big Smile, gezien de blokkering hun bedrijfsvoering in gevaar bracht. Echter, de rechter oordeelde dat ABN AMRO voldoende reden had om de rekening te blokkeren en dat de uitleg van Big Smile omtrent de verdachte transacties tekortschoot. De blokkering bleef gehandhaafd en de vordering tot betaling werd afgewezen.

Conclusie en Financieel Recht Advocaten

Deze zaak benadrukt het belang van transparantie en zorgvuldigheid in bankzaken. Bent u ondernemer en heeft u vragen over uw rechten en plichten met betrekking tot bankrelaties? Onze advocaten bij Financieel Recht Advocaten staan voor u klaar om u bij te staan en te adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant