Uitspraak: Zorgplicht van banken: hoe ver gaat deze?

Bij problemen met banken, leningen of hypotheekverstrekkers is het essentieel om uw rechten te kennen. Recentelijk heeft de rechtbank Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan over de zorgplicht van banken tegenover derden.

De uitspraak

Op 8 mei 2024 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak tussen een eiser en ABN AMRO Bank N.V. De rechtbank oordeelde dat de bank haar zorgplicht had geschonden door onvoldoende onderzoek te doen naar ongebruikelijke activiteiten op de bankrekening van een klant, wat leidde tot aanzienlijke schade voor de eiser. De bank werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Kern van de zaak: zorgplicht van banken

De zorgplicht van banken houdt in dat zij verantwoordelijk zijn voor het monitoren en onderzoeken van ongebruikelijke transacties. In deze zaak werd de bank zich op 20 juni 2019 bewust van verdachte activiteiten op een rekening. Ondanks deze wetenschap, ondernam de bank geen directe actie om de risico’s voor de eiser te beperken, zoals het blokkeren van de rekening of het beperken van contante opnames. Dit nalaten resulteerde in aanzienlijke financiële schade voor de eiser.

Betalingen tot 20 juni 2019

Voor de betalingen die plaatsvonden vóór 20 juni 2019, oordeelde de rechtbank dat de bank onvoldoende fraudevoorzorgsmaatregelen had genomen. Hoewel de bank enig inzicht gaf in haar controlesystemen, kon de rechtbank niet vaststellen dat deze systemen effectief waren in het opsporen van de specifieke fraude waar de eiser slachtoffer van was geworden.

Eigen schuld van de eiser

Een belangrijk aspect van deze zaak was de verdeling van schuld tussen de bank en de eiser. De rechtbank oordeelde dat 80% van de schade te wijten was aan de eiser zelf, omdat hij zijn interne processen niet op orde had. Dit toont aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om sterke interne controlemechanismen te hebben om fraude te voorkomen.

Conclusie en advies

Deze zaak benadrukt de complexe verantwoordelijkheden van banken en de noodzaak voor klanten om hun eigen interne processen goed te beheren. Als u problemen heeft met een bank, lening of hypotheekverstrekker, aarzel dan niet om juridisch advies in te winnen.

Financieel Recht Advocaten staat klaar om u te helpen bij het begrijpen en handhaven van uw rechten. Neem contact met ons op voor een consult en laat ons uw belangen behartigen.

Gebruik deze informatie om uw positie te versterken en zorg ervoor dat uw rechten altijd beschermd zijn. Financieel Recht Advocaten biedt de expertise die u nodig heeft om effectief op te treden tegen banken die hun zorgplicht verwaarlozen.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant