Uitspraak: In Nederland gevestigde bank heeft Wwft-verplichtingen overtreden

De in Nederland gevestigde Attijariwafa Bank uit Marokko heeft meerdere Wwft-verplichtingen geschonden. De bank staat nu onder verscherpt toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit oordeelde de rechter in een tussenuitspraak bij het Gerechtshof Amsterdam over het ontslag op staande voet van een compliance officer van de Marokkaanse bank.

Vervalsing in documenten

De officier werd ontslagen nadat bleek dat oude handtekeningen van hoog risico cliënten werden geknipt en geplakt in nieuwe aanmeldformulieren zonder dat de cliënten werden uitgenodigd of gezien, laat staan geïdentificeerd conform de Wwft-regels.

Dat nieuwe aanmeldproces vloeide juist voort uit een integriteitsonderzoek dat toezichthouder DNB bij ABE had uitgevoerd, waarbij opnieuw werd vastgesteld dat de wettelijke vereisten met betrekking tot het cliëntenonderzoek structureel en stelselmatig niet werden nageleefd bij Attijariwafa.

Attijariwafa Bank is de grootste bank in Marokko en maakt onderdeel uit van de holding van koning Mohammed VI. De bank heeft verschillende vestigingen in Europa en Afrika, waaronder in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De compliance officer werkte sinds 1 september 1994 bij Attijariwafa Bank.

Cliëntenonderzoek onvoldoende uitgevoerd

Uit de ontslagzaak blijkt dat Attijariwafa Bank Europe (ABE) sinds 2016 onder verscherpt toezicht staat van DNB. Op 19 december 2017 heeft DNB aan ABE bestuurlijke boetes opgelegd vanwege schending van Wwft-verplichtingen. Begin 2018 heeft DNB een integriteitsonderzoek bij ABE uitgevoerd waarbij opnieuw is vastgesteld dat de wettelijke vereisten met betrekking tot het cliëntenonderzoek structureel en stelselmatig niet werden nageleefd.

In opdracht van ABE controleerde een extern onderzoeksbureau, DPA Compliance & Risk daarna de door ABE uitgevoerde klantonderzoeken. Op 30 oktober 2019 liet het onderzoeksbureau aan ABE weten dat er was ontdekt dat in een dossier op een CAF-formulier de handtekening van de cliënt was gekopieerd uit een ander document en dat vervolgens in acht van dertien willekeurig uitgekozen dossiers ook is geconstateerd.

Voor de bank was dat reden om de compliance officer op 8 november 2019 op staande voet te ontslaan. De man zou opdracht hebben gegeven aan collega’s om de oude handtekeningen van cliënten te knippen en te plakken in nieuwe formulieren. De man verzocht vervolgens bij de kantonrechter om vernietiging van het ontslag op staande voet, wedertewerkstelling en onder meer doorbetaling van zijn salaris. De kantonrechter wees dat echter af en merkte diens handelwijze aan als ernstig verwijtbaar, waardoor hij ook geen recht had op een transitievergoeding.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant