Uitspraak: Bank is niet verplicht passende persoonlijke lening aan te bieden na opzeggen doorlopend krediet

De consument heeft in 2016 een doorlopend krediet bij de bank afgesloten met een kredietlimiet van € 15.000,-.

Op 26 oktober 2020 heeft de bank de consument een brief gestuurd en daarin aangekondigd dat de opnamemogelijkheid van het doorlopend krediet over twee jaar beëindigd wordt.

In de weken daarna is er contact geweest tussen de bank en de consument over de mogelijkheden om het doorlopend krediet van € 15.000,- om te zetten naar een persoonlijke lening van € 15.000,-. Op 18 november 2020 heeft de bank een offerte uitgebracht aan de consument voor een persoonlijke lening met een looptijd van 96 maanden.

De consument wil graag een langere looptijd (namelijk 120 maanden) en daardoor een lagere maandlast. De bank heeft daarop aangegeven dat zij geen lening met die looptijd aanbiedt.

De klacht en vordering

De consument vindt dat de bank hem een passend alternatief moet aanbieden voor het doorlopend krediet.

De commissie stelt voorop dat de bank de opnamemogelijkheid van het doorlopend krediet mocht beëindigen. De beëindiging van de opnamemogelijkheid van het doorlopend krediet kan namelijk beschouwd worden als een opzegging van de oorspronkelijke kredietovereenkomst. Verder heeft de opzegging een duidelijke reden: de bank heeft aangegeven dat het doorlopend krediet in de oorspronkelijke vorm niet meer past bij de wensen en ontwikkelingen van deze tijd.

Verder is het niet zo dat de bank het doorlopend krediet slechts zou mogen opzeggen als zij een passend alternatief zou aanbieden. De bank heeft dus ook geen verplichting tot het bieden van een passend alternatief. Omdat er geen verplichting is, geldt er voor de offerte het beginsel van contractsvrijheid. De bank heeft de vrijheid om te bepalen wat voor offerte zij uitbrengt en de consument heeft de vrijheid om de offerte wel of niet te accepteren. De conclusie is dan ook dat de bank niet verplicht is om de consument een persoonlijke lening aan te bieden die volledig aan zijn wensen voldoet.

De beslissing

De commissie wijst de vordering af.

Lees hier de hele uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u het vermoeden dat u schade heeft geleden als gevolg van slecht advies van uw hypotheekadviseur en/of bank? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant