Dat blijkt uit een bindende uitspraak d.d. 25 februari 2017 van de Commissie Van Beroep van het Kifid. In desbetreffende zaak werden aan een klant rentes van 10-14% doorberekend, terwijl de spaarrente op dat moment op ongeveer 0% stond. Interbank moet aan deze klant schadevergoeding betalen van € 1.025,=. Dat is een vergoeding voor de te hoge rente die Interbank aan de klant heeft berekend over een periode van drie jaar. Over de andere jaren hoeft Interbank geen schadevergoeding te betalen, aangezien Interbank de klant na verloop van drie jaar een aanbod had gedaan tot verlaging van de rente. Nu de klant dit aanbod niet heeft aanvaard, heeft hij niet voldaan aan zijn schadebeperkingsplicht.
Wat betekent deze uitspraak van het Kifid voor andere klanten met hoge rentes?
Naar schatting zijn er 15.000 andere klanten van Interbank die rentes hoger dan 10% hebben betaald over een krediet. De verwachting is dat deze uitspraak wel eens precedentenwerking kan hebben voor deze klanten. Het Kifid heeft namelijk in een verklaring uiteengezet dat het toetsingskader zoals in voornoemde zaak is toegepast, ook in andere zaken door haar zal worden gebruikt.
Interbank heeft niet aan bewijsopdracht voldaan
Een belangrijke aanleiding voor het Kifid om tot de conclusie komen dat Interbank schadeplichtig is in deze recente zaak, is dat Interbank niet, althans onvoldoende, aan een bewijsopdracht heeft voldaan. Het Kifid had de kredietverstrekker namelijk verzocht om informatie over de rentes van concurrenten in het geding te brengen, zodat het Kifid kon beoordelen of de door Interbank gehanteerde rentes redelijk waren. Interbank bracht slechts informatie in het geding over de rente van een andere aanbieder. Dit vond de Commissie van Beroep te mager, waardoor zij uiteindelijk oordeelde dat Interbank onaanvaardbare en onbillijke rentes doorberekende.
Moneyview maakt wel vergelijking tussen de rentes van Interbank en andere aanbieders
Ondanks dat Interbank dus slechts informatie over de rentes van een andere kredietaanbieder in het geding bracht, is er wel meer informatie over de rentes van andere aanbieders beschikbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Moneyview. Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen concludeerde op basis van deze gegevens dat Interbank consequent 2,5% tot 4,5% meer rente rekent dan het gemiddelde van hun concurrenten, zo blijkt uit een artikel op de website van tv-programma Kassa. Speculatief kan dus worden gezegd dat Interbank er wellicht bewust voor koos om niet meer informatie over rentetarieven van andere banken c.q. kredietverstrekkers in het geding te brengen.
Klik hier voor de volledige uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid.
Financieel Recht Advocaten
Heeft u ook een krediet bij Interbank of een andere bank met torenhoge rentes van bijvoorbeeld boven de 9-10%? Of heeft u een ander geschil met uw bank of kredietverstrekker als gevolg waarvan u schade heeft geleden? De advocaten van Financieel Recht Advocaten hebben zeer ruime ervaring met procedures tegen banken, verzekeraars en andere financiële instellingen. Neem hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
Zie ook vergelijkbare artikelen:
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant