Nieuws: Aankomende ban op contant geld

Bedrijven maken zich zorgen omdat banken het gebruik van contant geld aan banden leggen om het risico op witwassen te voorkomen, aldus het FD. Advocaten praten zelfs over de ‘doorgeslagen witwas aanpak‘.

Onvoldoende inspanning

Na zware boetes bij grote banken als ABN, ING en Rabobank, voor de onvoldoende inspanning tegen witwassen en terrorismefinanciering, voeren banken nu een anti-witwasbeleid, waarbij duizenden werknemers transacties van klanten verifiëren. Maar dat leidt volgens advocaten tot uitwassen, zoals zeer gedetailleerde vragenlijsten en het opzeggen van bankrekeningen op als de vragen niet naar tevredenheid worden beantwoord. Zo worden er “hele sectoren” uitgesloten van bankieren. Als contant geld in zijn geheel wordt verboden, dan zal dat een “catastrofaal effect” hebben op MKB bedrijven, volgens Marco Aninck, een advocaat gespecialiseerd in financieel recht.

Bedrijven buitengesloten

De Vereniging van Banken NVB legt uit dat de samenleving een zerotolerancebeleid verwacht. “Misdaad gaat vaak gepaard met grote geldbedragen. Daar wil je als bank niet mee in aanraking komen.” Daarnaast staat ook het € 500 bankbiljetten op de banlijst en kan er een limiet komen aan het bedrag dat contant kan worden betaald. Banken kunnen een limiet van 10% opleggen aan zakelijke contante transacties. Ook gaat de Rabobank het gebruik van contant geld in onder meer de metaal- en schroothandel volledig verbieden. Volgens de krant heeft de bank hierover al brieven gestuurd naar de bedrijven. Autodealers kunnen al geen contant geld meer storten bij Rabobank.

Tientallen bedrijven hebben advocaat Jan Michiel Wagenaar ingehuurd om de ban op contant geld te doorbreken. Hij beweert tenslotte dat het een wettig betaalmiddel is. “Het zal niet de bedoeling van de wet zijn om contant geld geheel uit te bannen.” Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld problemen omdat het in sommige sectoren moeilijk is om girale transacties te doen. “Als ze niet contant betalen, krijgen ze het metaal gewoon niet.”

Steun DNB

Volgens advocaten doen banken meer dan de wet voorschrijft, waardoor ook autohandel, textielhandel en landbouw in de problemen komen. Ze lijken steun te krijgen van DNB. Eerder stelden ze dat bancaire inspanningen om witwassen en fraude op te sporen het legitieme gebruik van contant geld niet in de weg mogen staan. Nieuwe afspraken zullen worden besproken met banken en branchegroepen.

Bron: FD

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant