Nieuws: OM onderzoekt de Rabobank wegens falend Wwft-beleid

Het Openbaar Ministerie wil orde op zaken stellen. Banken die niet voldoen aan de verplichtingen in de Wwft zullen zwaar worden gestraft. Waar eerst ABN AMRO en ING al op de vingers werden getikt door de instanties, lijkt nu de Rabobank aan de beurt te zijn. Het OM heeft in samenwerking met de FIOD en De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek gestart naar de beleidsvoering.

Waarschuwing

In 2021 kreeg de Rabobank een zware waarschuwing van de DNB en het OM wegens onvoldoende inspanning voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Er werd volgens de instanties te weinig gedaan om ongebruikelijke transacties te herkennen en hierop te reageren. De Rabobank heeft tot 2023 de tijd om orde op zaken te stellen, anders worden er maatregelen genomen.

Dit is niet de eerste keer dat de Nederlandse toezichthouder zo streng optreedt. Vorig jaar moest ABN AMRO een soortgelijk traject doorlopen. Het gevolg was een boete van maar liefst € 480 miljoen euro voor het niet handhaven van de verplichtingen uit de Wwft. Ook ING betaalde in 2018 een bedrag van € 775 miljoen euro aan het OM omdat criminelen jarenlang onder de radar rekeningen konden gebruiken om geld wit te wassen.

Boete of schikking

Nu ligt Rabobank onder schot. Volgens insiders in de financiële sector heeft Rabobank de controles niet veel beter uitgevoerd als de andere twee grote banken. De kans is dus groot dat ook zij worden gestraft door de DNB. Het OM en de FIOD worden niet voor niets ingeschakeld. Zij worden alleen betrokken bij ernstige zaken.

Het kan voor Rabobank verschillende kanten op gaan. Het kan bestuursrechtelijk worden opgelost of via de toezichthouder. Als het via de toezichthouder wordt opgelost kan dat zorgen voor een aanzienlijk hoge boete voor de bank. In het bestuursrechtelijke geval zal het OM verantwoordelijk zijn voor het onderzoek. In het beste geval zal het uitkomen op een schikking, maar in het slechtste geval kan er worden gekeken naar de persoonlijke aansprakelijkheid en vervolging van de bestuurders. Volgens insiders is de kans dat dit gebeurt zeer onwaarschijnlijk. Het is lastig om de bestuurder te vinden die verantwoordelijk is geweest voor deze misstanden. Met een mega schikking laat het OM zien dat ze efficiënt omgaan met tijd en mankracht.

Andere aanpak

Veel banken hebben het roer drastisch omgegooid. Cultuur- en gedragsregels zijn aangepast en er zijn nieuwe mensen aan de top aangesteld die het witwasbeleid tot prioriteit hebben gemaakt. De banken investeren enorme bedragen om dit probleem geheel op te lossen. In 2020 hebben de grootste banken van Nederland samen al € 1,4 miljard uitgegeven voor het bestrijden van witwassen. Ook zijn er duizenden mensen aangenomen om de achterstanden weg te werken.

Om de toezichthouder tevreden te stellen trekt Rabobank € 249 miljoen extra uit om de controles te verbeteren, bleek uit de jaarcijfers. Dat bedrag komt bovenop de € 1,6 miljard die de coöperatieve bank sinds 2016 al investeerde in het witwasbeleid.

Het geld en de inzet worden voornamelijk gebruikt om de achterstanden weg te werken. Banken moeten bij alle klanten beoordelen hoe hoog het risico is. Er moet onderzocht worden of een klant zich niet bezighoudt met zaken die haaks staan op de Wwft verplichtingen. Ook moet de controle van transacties beter en sneller. Als iemand geflagged wordt moet dit snel worden beoordeeld.

Gevolg van al deze inspanningen is dat banken bedrijven en personen bestoken met vergaande vragenlijsten. Ook nemen ze van steeds meer klanten afscheid, omdat ze de risico’s te groot vinden. Er worden zelfs hele sectoren uitgesloten, zoals voetbalclubs, trust- en crypto bedrijven. Het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering heeft dus niet alleen positieve kanten.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant