Nieuws: Alles wat je moet weten over financiële dienstverlening en anti-witwasregelgeving

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een term die je wellicht weleens hebt gehoord, maar wat houdt het precies in en hoe beïnvloedt het jou als gewone burger?

Wat is de Wwft?

De Wwft is een complexe wet die bedoeld is om financiële instellingen en dienstverleners te verplichten maatregelen te nemen tegen witwassen en het financieren van terrorisme. Dit klinkt misschien als iets wat ver van je bed staat, maar het heeft invloed op verschillende dienstverleners, waaronder accountants en administratieconsulenten.

Risicogebaseerde wetgeving

Eén van de belangrijkste aspecten van de Wwft is dat het risicogebaseerd is. Dit betekent dat iedere dienstverlener moet kijken naar de specifieke risico’s die zich kunnen voordoen in hun situatie. Met andere woorden, er is geen one-size-fits-all antwoord op de vraag “Hoe ver moet je gaan?” Het draait erom dat je kunt uitleggen dat je onder de gegeven omstandigheden voldoende maatregelen hebt genomen.

Wat moet je weten?

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke aspecten van de Wwft die van invloed kunnen zijn op jou als cliënt van financiële dienstverleners:

  • Cliëntenonderzoek: Als je zaken doet met een financiële dienstverlener, zullen ze onderzoek moeten doen naar wie je bent en waarom je hun diensten wilt gebruiken. Dit is om te voorkomen dat criminelen het financiële systeem misbruiken.
  • Ultimate Beneficial Owner (UBO): Als je een bedrijf hebt, moeten ze niet alleen jou identificeren, maar ook de uiteindelijke eigenaar of de persoon die de zeggenschap heeft over het bedrijf. Dit kan ingewikkeld zijn en vereist gedegen onderzoek.
  • Risico-inschatting: Financiële dienstverleners moeten beoordelen of er een hoog risico op witwassen of financiering van terrorisme is. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals het type cliënt, de aard van de transactie, en de betrokken landen.

Wanneer is verder onderzoek nodig?

Of verder onderzoek nodig is, hangt af van de risicobeoordeling. Bij een laag risico is een eenvoudig onderzoek voldoende. Bij een hoog risico is verder onderzoek vereist, zoals het controleren van documenten op echtheid en betrouwbaarheid.

Grub voor accountants: een oplossing

Voor accountants kan het lastig zijn om te bepalen hoe ver ze moeten gaan om te voldoen aan de Wwft. Gelukkig zijn er tools zoals Grub voor Accountants die kunnen helpen bij het opzetten van beleid, procedures, en het monitoren van cliënten op een grondige manier.

Conclusie

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe ver je moet gaan om te voldoen aan de Wwft, omdat het afhangt van vele factoren. Het is echter van essentieel belang dat financiële dienstverleners de risico’s in kaart brengen en passende maatregelen nemen. Financieel Recht Advocaten staan klaar om te helpen bij het begrijpen en naleven van deze complexe wetgeving. Neem contact op met onze advocaten.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant