De Nederlandse grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank zetten een punt achter het gezamenlijke anti-witwasproject waar zij zich mee bezig hielden.
Wat is er aan de hand?
Transactie Monitoring Nederland (TMNL) was bedoeld om witwassen en fraude tegen te gaan, maar door nieuwe Europese wetgeving kan dit niet langer voortgezet worden op dezelfde werkwijze, de nieuwe Europese Anti-Money Laundering Regulation. Bij de oprichting was het idee van TMNL om de kosten van de witwasaanpak te verlagen en om criminele netwerken makkelijker te vinden. Aan de aanpak van witwassers, terroristen en fraudeurs zijn de grootbanken honderden miljoenen kwijt. ‘Alleen Rabobank gaf er het afgelopen jaar al meer dan 1 miljard aan uit’ zegt Mathijs Rotteveel.
Het verleden en de toekomst van TMNL
In het begin kwam de TMNL als een oplossing voor alle problemen rondom de integriteit van de banken, desondanks waren er ook vanaf het begin al bezwaren tegen. De Autoriteit Persoonsgegevens en de Consumentenbond waren het bijvoorbeeld niet eens met de gevolgen voor de privacy van de burgers, een ‘massasurveillance’ werd het genoemd. De gevoelige aard van de data die moest worden gedeeld, bleek problematisch. De raad van state en de rekenkamer waren ook niet te spreken over het initiatief. Ondanks dit, is er over de jaren vaak geprobeerd dit systeem toch te laten werken en ook nu het project afgebouwd wordt, willen de banken onderzoeken hoe zij, in lijn met de Europese regelgeving in aangepaste vorm, toch door kunnen gaan met dit initiatief.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant