Nieuws: Wanhoop bij banken voor KYC onderzoeken

In de strijd tegen witwassen, financiële fraude en naar aanzienlijke boetes van het AFM zijn banken massaal op zoek naar personeel voor het KYC-onderzoek/Cliëntenonderzoek. Het aantal vacatures waarin gezocht wordt naar analisten KYC en CDD komt sectorbreed uit boven de duizend.

Onvoldoende onderzoek

KYC (Know Your Customer), CDD (Customer Due Diligence), cliëntenonderzoek, klant controle, klant registratie, zijn onderwerpen van een gezamenlijk doel, het voorkomen van financiële fraude, terrorisme financiering en het witwassen van geld. Niet een bank heeft kunnen aantonen dat er wordt voldaan aan deze punten. Alleen al in het afgelopen jaar vlogen de miljoenen boetes en schikkingen ons om de oren. Banken als ING, ABN en Rabobank zijn al op het matje geroepen bij de Nederlandse Toezichthouder.

Voor alle drie de Nederlandse grootbanken geldt ongetwijfeld dat ze een potentieel schandaal, en daarmee verlies aan vertrouwen, voor willen zijn. ABN AMRO zoekt zo’n 400 analisten, Rabobank zo’n 250 en ING tenminste enkele honderden. En dat zijn enkel de grote banken. De belangrijkste vraag is dan ook; waar moeten deze mensen vandaan komen? Er is geen vakopleiding die volledig gespecialiseerd is in KYC/CDD. Er wordt voornamelijk gekeken naar kandidaten met een achtergrond in rechten of criminologie.

Beperkingen privacywetgeving

Banken opereren enkel op hun eigen eilandje, om het eenvoudige feit dat uitwisseling van informatie aan strenge privacyregels is gebonden. Het recht van privacy weegt bijzonder zwaar. Mede daarom streven banken voor een centrale controle van transacties, zodat losse stukjes informatie samen kunnen worden gevoegd om de problemen op te lossen.

Deze visie brengt ook veel kritiek met zich mee. Het kan zo zijn dat de bank bij een KYC/CDD vindt dat u als klant niet volledige openheid van zaken heeft gegeven. Ze merken het onderzoek dan aan als niet afgerond. Dit kan nadelige gevolgen hebben. De bank kan hierdoor de bancaire relatie opzeggen voor al uw rekeningen onder het mom van niet voldoen aan de eisen in haar Algemene Bankvoorwaarden.

Hierdoor zult u lastiger kunnen deelnemen aan het financiële verkeer. Eenvoudig een belastingaangifte betalen gaat dan niet meer op. De Belastingdienst accepteert namelijk alleen girale betalingen.Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken zoals het aanvragen van een hypotheek kunnen belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant