Nieuws: Boete voor Binance wegens aanbieden van diensten zonder vergunning

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een bestuurlijke boete opgelegd van 3,3 miljoen euro aan de crypto dienstverlener Binance, wegens het aanbieden van diensten in Nederland zonder wettelijke vergunning.

Wet ter voorkoming van witwassen

Bedrijven die in Nederland crypto diensten willen aanbieden, zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om zich hiervoor te registreren bij DNB. Deze wet is in het leven geroepen om het financiële stelsel te beschermen tegen voornamelijk crimineel geld.

DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Binance de grootste aanbieder van crypto diensten is, met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Ook is Binance in Nederland een groot begrip.

Daarnaast heeft de crypto aanbieder volgens de toezichthouder concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.

Lange periode

Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 21 mei 2020 (datum invoering registratieplicht) tot in ieder geval 1 december 2021 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Reactie Binance

De exchange laat in een reactie weten dat zij het niet op alle vlakken eens zijn met DNB, maar dat zij wel de professionaliteit van de toezichthouder respecteren:

“Het besluit van vandaag markeert een langverwacht kantelpunt in onze voortdurende samenwerking met De Nederlandsche Bank. Hoewel we niet over elk aspect van het besluit dezelfde mening delen, respecteren we ten zeerste de autoriteit en professionaliteit van de Nederlandse regelgevers om de regelgeving naar eigen goeddunken te handhaven. Nu dit achter ons ligt, kunnen we in Nederland doorgaan met het nastreven van een meer traditioneel bedrijfsmodel.”

DNB bevestigt dat er inmiddels een registratieaanvraag ligt. Om die reden is de boete iets lager uitgevallen.

Ongebruikelijke transacties

Als Binance uiteindelijk wordt geregistreerd, zal het zich moeten houden aan de antiwitwas verplichtingen. Net als banken moeten zij ongebruikelijke transacties melden en een gedegen klantenonderzoek uitvoeren. Met name KYC processen.

Deze aanpassingen hebben niet alleen voordelen. Financiële instellingen en dienstverleners zijn bang dat er nog meer boetes volgen en wil alle klanten die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met witwassen en terrorismefinanciering het liefst de deur wijzen.

Instellingen en dienstverleners zullen aan de hand van het cliëntenonderzoek bepalen of de klant genoeg informatie heeft verstrekt over de de geldstromen. Als deze informatie die verstrekt wordt onvoldoende is, zal de bank de bancaire relatie met de klanten beëindigen. Klanten die niet voldoende kunnen aantonen niks te maken te hebben met deze praktijken staan binnen de kortste keren op straat.

Het gevolg is dat u niet meer kunt deelnemen aan het financiële verkeer. Eenvoudig een belastingaangifte betalen gaat dan niet meer op. De Belastingdienst accepteert namelijk alleen girale betalingen. Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken zoals het aanvragen van een hypotheek kunnen belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant