Nieuws: Het opkomende belang van KYC en ESG in de financiële sector

In de financiële sector zijn KYC en ESG thema’s die steeds belangrijker worden. Maar wat houden deze termen precies in, en welke juridische gevolgen hebben ze voor zowel financiële dienstverleners als consumenten? In deze blog lichten we het toe.

KYC: Klant kennis is macht

KYC staat voor “Know Your Customer” (Ken je Klant). Het is een juridisch vereiste waarbij financiële instellingen hun klanten moeten identificeren en verifiëren voordat ze zakelijke transacties met hen aangaan. Dit om financiële criminaliteit zoals witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. De KYC-richtlijnen zijn strenger geworden en hebben geleid tot een toename van de vraag naar gespecialiseerd personeel in dit domein.

ESG: Meer dan alleen financiën

ESG staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Sociaal en Bestuur). Het gaat hierbij om duurzaamheid en ethische normen die bedrijven moeten volgen. ESG wordt steeds relevanter omdat er een verschuiving plaatsvindt van vrijblijvendheid naar verplichte compliance. Dit betekent dat financiële dienstverleners niet alleen moeten letten op de financiële gezondheid van een bedrijf, maar ook op hun impact op het milieu, de samenleving en hun bestuurlijke praktijken.

De juridische verschuiving

Het juridische landschap verandert met deze ontwikkelingen. Het ‘simpele’ werk binnen KYC zal uiteindelijk verdwijnen, en complexere vraagstukken komen naar voren. Met de opkomst van technologieën zoals artificial intelligence en machine learning zullen de controles en verificaties sneller en efficiënter worden. Maar dit brengt ook nieuwe juridische uitdagingen met zich mee.

Tegelijkertijd zal er meer focus komen op ESG-compliance. Organisaties zullen openbare ESG-rapportages moeten presenteren om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Dit betekent dat de rol van juristen en advocaten in de financiële sector zal veranderen en zich meer zal richten op deze nieuwe uitdagingen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Bent u een financieel dienstverlener of consument en heeft u vragen over KYC, ESG of andere financieel-juridische kwesties? Onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten staan klaar om u te adviseren en bij te staan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant