Nieuws: Hoe ESG de relatie tussen bank en klant kan beïnvloeden

De financiële sector is sterk geëvolueerd en blijft dat doen. Eén van de recente veranderingen is de nadruk op duurzaamheidsrisico’s, met name op het gebied van milieu, sociale zaken en governance (ESG). Dit heeft geleid tot een reeks nieuwe vraagstukken voor zowel banken als hun klanten. Wat betekent dit precies voor jou als klant?

Wat zijn ESG-risico’s?

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het betreft risico’s en kansen op het gebied van milieu (bijvoorbeeld klimaatverandering), sociale zaken (bijvoorbeeld arbeidsrechten) en governance (denk aan bedrijfsbestuur). Banken vinden het steeds belangrijker dat hun klanten op een verantwoorde manier zaken doen, gezien de financiële en reputatierisico’s die kunnen ontstaan als dit niet het geval is.

Waarom worden klanten hierop beoordeeld?

Banken hebben de verantwoordelijkheid om de gelden van hun depositohouders op een veilige en verantwoorde manier te beheren. Een klant die hoge ESG-risico’s loopt, kan een potentiële financiële bedreiging vormen voor de bank. Net als bij de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), die bedoeld is om financiële criminaliteit te voorkomen, willen banken hun exposure aan ESG-risico’s minimaliseren. Dit kan betekenen dat zij extra informatie van hun klanten vragen of zelfs de bankrelatie opzeggen als het risico te hoog wordt geacht.

De Wwft en “normale” klanten

De Wwft heeft geleid tot strengere controles door banken om witwaspraktijken te voorkomen. Hierdoor zijn soms ook klanten die als ‘niet normaal’ worden gezien, zonder duidelijke reden, geconfronteerd met vragen of zelfs het opzeggen van de bankrelatie. Op een vergelijkbare manier kunnen ESG-criteria ertoe leiden dat klanten die op het eerste gezicht niets verkeerds doen, toch onder de loep worden genomen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je als klant geconfronteerd wordt met aanvullende vragen van je bank of als je merkt dat je bankrelatie onder druk staat vanwege ESG-overwegingen, is het van belang om te begrijpen waar dit vandaan komt en welke stappen je kunt nemen.

Hulp nodig?

Onze specialisten in financieel recht hebben de kennis en ervaring om je te begeleiden en te adviseren over deze kwesties. Of het nu gaat om vragen over de Wwft, ESG-criteria of andere financiële kwesties, wij staan klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant