Nieuws: Hoe nieuwe UBO-regelgeving uw zakelijke transacties beïnvloedt

In een wereld waar transparantie steeds essentiëler wordt in financiële transacties, introduceert Nederland belangrijke wijzigingen in de UBO-regelgeving. Deze aanpassingen hebben significante gevolgen voor iedereen die zakelijke transacties aangaat met juridische entiteiten. Bent u ondernemer of betrokken bij financiële dienstverlening? Dan is deze update van cruciaal belang.

Verhoogde Transparantie

De recente updates in de UBO-regelgeving, onder meer door de nieuwe anti-witwasrichtlijn van de EU, verlagen de drempels voor het vaststellen van de “uiteindelijk belanghebbende” (UBO) van een onderneming. Waar voorheen een persoon bij een belang van meer dan 25% als UBO werd aangemerkt, is dit nu reeds vanaf precies 25% het geval. Deze aanpassing verplicht vele ondernemingen hun registraties bij te werken, wat zorgt voor een accuratere en meer transparante zakelijke omgeving.

Verbeterde Toegankelijkheid

Het UBO-register, dat nu een voltooiingsgraad van 80% bereikt heeft, wordt continu bijgewerkt in samenwerking met de Kamer van Koophandel om de nauwkeurigheid te verhogen. Voor ondernemers en financiële instellingen wordt het daarmee eenvoudiger om de benodigde informatie effectief te raadplegen en te gebruiken bij het beoordelen van zakelijke relaties.

Due Diligence vereisten

Met de intrekking van oude regelingen en de implementatie van nieuwe, wordt van financiële instellingen verwacht dat zij directe toegang hebben tot het UBO-register. Het uitvoeren van due diligence wordt hiermee een stuk stringenter. Deze instellingen moeten nu actief de informatie in het UBO-register verifiëren en discrepanties melden, een proces dat cruciaal is voor het voorkomen van financieel misbruik.

Het belang van nauwkeurige terugmeldingen

Financiële instellingen zijn nu verplicht terugmelding te doen bij verschillen tussen hun eigen informatie en die in het UBO-register. Dit mechanisme dient om de integriteit van de data binnen het UBO-register te waarborgen en is een essentiële stap in de strijd tegen witwaspraktijken.

Financieel Recht Advocaten

Met de doorvoering van deze vernieuwingen in de UBO-regelgeving, onderstreept Nederland zijn toewijding aan een helder en rechtvaardig financieel systeem. Heeft u vragen over hoe deze wijzigingen uw bedrijf kunnen beïnvloeden of heeft u juridische ondersteuning nodig bij het navigeren door deze nieuwe regels? Neem dan contact op met Financieel Recht Advocaten. Wij zijn er om u te helpen met deskundig advies en ondersteuning om uw onderneming in lijn te brengen met de nieuwste regelgeving.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant