Nieuws: Kabinet wil een samenwerkingsverband tussen banken

Het Kabinet wilt banken toestaan ​​om transactiegegevens van hun klanten met elkaar uit te wisselen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. De ministerraad heeft vorige week een reeks maatregelen aangenomen om dergelijke praktijken te bestrijden, blijkt uit een lijst met resoluties. Binnenkort zal de minister van Financiën het wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer.

Aanleiding

Banken moeten verdachte transacties met betrekking tot (deze) misdrijven opsporen en afhandelen. Zo moeten afwijkende transactiepatronen of transacties van klanten met een hoog risicoprofiel worden geïdentificeerd en gerapporteerd. Toezichthouders controleren of banken hieraan voldoen. Voor het monitoren van transacties is volgens de bank veel geld nodig. Co-monitoring bespaart tijd, energie en geld.

Andere bureaus, zoals makelaars, accountants, notarissen en advocaten, zijn ook verplicht om bepaalde informatie uit te wisselen als onderdeel van hun klantenonderzoek. Daarnaast wordt het winkeliers verboden om contant te betalen voor goederen met een waarde van meer dan € 3.000.

Raad van State

De Raad van State heeft zich kritisch uitgelaten over het oorspronkelijke wetsvoorstel, een advies van januari 2021, maar zei dat het pas afgelopen juni is uitgebracht naar aanleiding van een verzoek op grond van de Wet Openbare Bestuur (Woo). Kabinetsadviseurs steunen zijn zaak en erkennen dat poortwachters zoals banken belangrijk zijn bij het voorkomen van misbruik van het financiële systeem. De raad is echter van mening dat sommige maatregelen zullen leiden tot wijdverbreide datalekken die mogelijk miljoenen burgers en bedrijven treffen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant