Nieuws: Know Your Customer (KYC) en crypto

KYC staat voor Know Your Customer/Ken uw klant. Dit is een term die door bedrijven wordt gebruikt om het proces van het verifiëren van de identiteit van een klant te beschrijven. Bedrijven, vooral in de financiële wereld zoals banken, trustkantoren en cryptocurrencies, hebben te maken met strikte regelgeving. De angst voor witwassen en terrorismefinanciering door overheden is zeer groot en het KYC-proces moet dit bestrijden.

Waarom KYC

KYC helpt bedrijven een beeld te krijgen van actieve klanten in de organisatie. Dit maakt het voor criminelen moeilijker om verdachte transacties te doen omdat ze niet anoniem zijn. De organisatie kan ook een beetje beschermend zijn tegenover de overheid, omdat ze nu kan identificeren wie de verkeerde transacties heeft gedaan.

KYC is van groot belang voor de overheid en dus ook voor het bedrijfsleven. Het is in ieder geval een strijdmiddel tegen terrorismefinanciering en witwassen. Daarnaast kunnen bedrijven zich indekken als ze de regels goed volgen om zichzelf niet aansprakelijk te stellen.

Nadelen KYC

Aan de andere kant hoor je vaak klachten over persoonsregistratie/KYC. Met name internetgebruikers geven de voorkeur aan anonimiteit en geven niet al hun gegevens aan een organisatie. Ten eerste moet iedereen zijn gegevens opgeven, zelfs 99% van de gegevens die niet kloppen. Ten tweede speelt de beveiliging van al deze gegevens een belangrijke rol.

Grote bedrijven komen regelmatig in het nieuws omdat ze niet voorzichtig genoeg zijn omgesprongen met de klantgegevens. Dit zijn de KYC gegevens die de klanten hebben aangeleverd en nu in handen zijn gevallen van criminelen.

Ken uw klant

In Nederland wordt het KYC-proces het “ken uw klant”-principe genoemd. Dit is geregeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en inzichtelijk gemaakt in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Afhankelijk van de organisatie kan het zijn dat de klant enkele of alle van de volgende zaken moet verstrekken voordat deze voor een transactie kunnen worden geaccepteerd:

  • Kopie paspoort;
  • Bewijs van adres;
  • Achtergrond;
  • Intenties;
  • Motieven;
  • Herkomst geld;
  • Bron van inkomsten

KYC en crypto

Know Your Customer / KYC heeft de laatste tijd voor veel overlast gezorgd in de crypto wereld. Voorheen bleven crypto-uitwisselingen en wallet-aanbieders in de grijze zone. Enkele maanden geleden besloot de Kamer echter dat ook deze bedrijven zich nu aan de KYC-regels moeten houden. Met name de handhaving en de te betalen fee was een grote klap voor veel bedrijven in de Bitcoin wereld in Nederland.

Kritiek is dat de innovatie van crypto hierdoor wordt tegengewerkt. De handhaving alleen al zorgt voor veel werk bij bijvoorbeeld exchanges dat de drempel een stuk hoger (en duurder) wordt om hier mee aan de slag te gaan.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant