Nieuws: Mag een bank de klantrelatie zomaar opzeggen?

Heeft uw bank aangegeven de relatie met u te willen beëindigen? Dit kan een verwarrende en stressvolle situatie zijn, vooral als u al lange tijd klant bent bij dezelfde bank. In dit artikel zullen we uitleggen wat u moet weten over het opzeggen van een klantrelatie door een bank en wat uw rechten en mogelijkheden zijn in een dergelijke situatie.

Wanneer mag de bank de klantrelatie opzeggen?

Financiële instellingen hebben de verplichting om witwassen te voorkomen en moeten daarom ongebruikelijke transacties melden aan de Financial Intelligence Unit (FIU). Als een bank van mening is dat een bestaande klant een te groot integriteitsrisico vormt, kan zij overwegen de relatie met die klant op te zeggen. Maar kan een bank zomaar een bestaande relatie opzeggen? En wat kunt u doen om dit te voorkomen of de schade te beperken?

Het opzeggen van de klantrelatie

Een bank kan een bestaande relatie opzeggen op basis van artikel 35 van de Algemene Bankvoorwaarden (ABV). Beide partijen, zowel de bank als de cliënt, hebben het recht om de relatie te beëindigen. Bij het opzeggen van een klantrelatie moet de bank echter rekening houden met haar contractuele zorgplicht en de belangen van de klant.

Grenzen en belangenafweging

De geldigheid van een opzegging door de bank wordt beoordeeld aan de hand van de maatstaf van de redelijkheid en billijkheid. De bank moet haar zorgplicht jegens de cliënt in overweging nemen en rekening houden met factoren zoals een geldige reden, opzegtermijn, betalingsgedrag en mogelijke schade. Hoewel er geen verplicht toetsingskader is, kunnen deze factoren richting geven bij de beoordeling of een opzegging onaanvaardbaar is.

Wat kunt u doen?

Als uw bank de relatie wil opzeggen, zijn er stappen die u kunt ondernemen om uw belangen te beschermen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat in financieel recht. Zij kunnen uw situatie beoordelen, uitleggen wat uw rechten zijn en u begeleiden bij het nemen van de juiste stappen.

Financieel Recht Advocaten

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we de complexiteit van bankrelaties en de impact van een opzegging. Onze deskundige advocaten staan klaar om u te helpen en uw belangen te behartigen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontvang het juridische advies en de ondersteuning die u nodig heeft.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant