Nieuws: Nieuwe Leidraad Wwft: wat betekent dit voor online gokkers?

De Kansspelautoriteit heeft recentelijk een herziene versie van de Leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gepubliceerd, wat potentieel grote gevolgen heeft voor online gokkers in Nederland. In deze blogpost zullen we de belangrijkste wijzigingen in de Leidraad Wwft bespreken en de mogelijke implicaties voor spelers belichten.

Speellimieten en verantwoord spelen

Een van de meest opvallende veranderingen in de Leidraad Wwft betreft de invoering van verplichte speellimieten voor online gokkers. Minister Weerwind heeft aangegeven dat deze limieten later dit jaar zullen worden ingevoerd. Spelers zullen bij het aanmaken van een account verplicht zijn om speellimieten in te stellen, en het lijkt erop dat deze limieten alleen kunnen worden aangepast als er documentatie wordt overlegd.

De hoogte van deze speellimieten is nog niet definitief vastgesteld, maar de Leidraad Wwft geeft aan dat er mogelijk wordt gewerkt met bedragen die gerelateerd zijn aan de bestedingsruimte van Nederlanders. Een opvallend detail is dat de Kansspelautoriteit adviseert om een alarm te laten afgaan als iemand meer dan €2.500 in 30 dagen stort, aangezien dit aanzienlijk meer is dan het gemiddelde maandsalaris.

Overlap tussen Wwft en verantwoord spelen

Een belangrijk punt in de nieuwe Leidraad Wwft is de nadrukkelijke verbinding tussen de maatregelen van de Wwft en maatregelen voor verslavingspreventie, ook wel bekend als Verantwoord Spelen. De Kansspelautoriteit benadrukt dat het verminderen van het witwasrisico kan bijdragen aan het verminderen van het verslavingsrisico. Er is dus een duidelijke overlap tussen deze twee aspecten, wat voorheen niet zo expliciet werd benadrukt.

Wat te doen met het geld van geschorste accounts

Een ander interessant aspect van de Leidraad Wwft betreft de situatie waarin een account wordt geschorst in het kader van de Wwft. In dergelijke gevallen mag de gebruiker niet worden uitbetaald, en het spelers tegoed blijft vaststaan gedurende het onderzoek. Als de schorsing later wordt omgezet in een definitieve opschorting van het account, vervalt het recht van de eigenaar op het spelers tegoed. De Leidraad Wwft geeft echter geen specifieke richtlijnen over wat goksites precies moeten doen met dit geld, wat leidt tot vragen over de mogelijke witwasrisico’s.

Financieel Recht Advocaten

De herziene Leidraad Wwft heeft aanzienlijke gevolgen voor online gokkers in Nederland, met verplichte speellimieten en een nadrukkelijke verbinding tussen de Wwft en Verantwoord Spelen. Als u als speler vragen heeft over hoe deze wijzigingen uw gokervaring kunnen beïnvloeden of als u juridisch advies nodig heeft met betrekking tot online gokken, neem dan gerust contact op met onze advocaten van Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u te helpen met al uw juridische vragen en zorgen omtrent dit onderwerp.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant