Nieuws: Notariële ‘Grijze Lijst’: wat betekent dit voor u?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft recentelijk gepleit voor de invoering van een ‘grijze lijst’ binnen het notariaat om witwassen en terrorismefinanciering aan te pakken. Maar wat houdt deze lijst precies in en welke gevolgen heeft dit voor de burger?

Toegankelijkheid van het Notariaat

De KNB is van mening dat iedereen toegang moet hebben tot het notariaat, zowel fysiek als digitaal. Dit betekent dat er initiatieven zijn om de toegankelijkheid te verbeteren, bijvoorbeeld door extra informatie voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Voor sommigen zou het ook voordelig zijn als notariële dienstverlening onder de rechtsbijstand valt, wat betekent dat er juridische ondersteuning beschikbaar is voor degenen die dit nodig hebben.

De ‘Grijze Lijst’ uitgelegd

Wanneer een notaris diensten weigert aan een cliënt vanwege het risico op witwassen of financiering van terrorisme, is er momenteel niets dat voorkomt dat deze cliënt eenvoudigweg bij een andere notaris aanklopt. Hier wil de KNB verandering in brengen met de grijze lijst. Deze lijst is een registratiesysteem waarin dergelijke cliënten worden opgenomen, zodat andere notarissen hiervan op de hoogte zijn. Uiteraard zal hierbij zorgvuldig omgegaan worden met de bescherming van persoonsgegevens en de rechten van de betrokkenen.

Consumentenbescherming bij vastgoed

Bij de aankoop van vastgoed kan de betrokkenheid van de notaris misleiding voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan grondspeculatie en de nieuwe Omgevingswet die vanaf 1 januari 2024 in werking treedt. De notaris, met zijn of haar onpartijdigheid, kan consumenten op de hoogte brengen van belangrijke details.

De toekomst van digitalisering

De KNB ziet ook de voordelen van digitalisering. Binnenkort zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om digitaal een bv op te richten met de hulp van een notaris. Hierbij wordt de hoogste betrouwbaarheid van digitale identificatiemiddelen nagestreefd.

Mocht u vragen hebben over deze ontwikkelingen of advies nodig hebben over financieel recht, neem dan contact op met onze deskundige advocaten van Financieel Recht Advocaten. Wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden in het complexe financiële landschap.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant