Zoals eerder gemeld, moet ABN AMRO van de DNB vijf miljoen particulieren klanten individueel screenen omdat ze dit bij het samengaan met Fortis heeft nagelaten. De klanten werden zonder onderzoek in de laagste risicocategorie geplaatst.
Het Openbaar Ministerie is naar aanleiding van dit nieuws een onderzoek gestart naar de praktijken van ABN AMRO, zo meldt het NRC. De verdenking is volgens de krant dat ABN AMRO gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd heeft gemeld. De bank zou bovendien geen of onvoldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan en niet (tijdig) afscheid hebben genomen van klanten.
Meldingsplicht
Banken worden geacht ongebruikelijke transacties te melden bij het FIU (Financial Intelligence Unit Nederland) en moeten hun klanten screenen op mogelijke witwasrisico’s. De banken hebben dus een poortwachtersfunctie, wanneer zij deze niet op orde hebben lopen ze een risico op hoge boetes. Op 26 september 2019 is een inval gedaan bij de ABN AMRO, hierbij zijn verschillende documenten en servers meegenomen. Meerdere functionarissen van de bank hebben een uitnodiging gekregen om gehoord te worden.
Bewustwording poortwachtersfunctie
ING schikte onlangs nog voor 775 miljoen euro met het OM. De bank had onder andere nagelaten ongebruikelijke transacties te melden. De laatste jaren wordt er steeds meer gedaan om banken bewuster te laten worden van hun taak witwassen te voorkomen. Naast het strafrechtelijk onderzoek naar ABN AMRO en de schikking met ING kregen Rabobank en de Volksbank boetes.
Lees hier het artikel van het NRC.
Neem hier vrijblijvend contact met ons op.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant