Nieuws: OM voert meer witwasonderzoeken uit

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn het aantal witwasonderzoeken en beslagleggingen dit jaar flink toegenomen. De Financial Intelligence Unit (FIU) ontving ook een groot aantal ongebruikelijke transacties van onder anderen accountants.

Beleid flink aangescherpt

In een terugblik op de aanpak van criminele geldstromen in 2021 komt naar boven dat het landelijk beleid flink is aangescherpt. Ook is er meer inzet op kennisontwikkeling en intensievere samenwerking met de Politie en de opsporingsdiensten, waaronder de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdiensten (FIOD). Dit heeft er toe geleid dat er meer criminele transacties zijn onderschept, er meer beslagleggingen zijn gedaan en meer strafrechtelijke vervolgingen voor witwassen.

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal witwasonderzoeken is toegenomen van 4.354 (2020) naar 5.820 (2021). Ook is er voor een waarde van 368 miljoen euro beslag gelegd. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het voorgaande jaren. In 2019 was het totaalbedrag van inbeslagnames 258 miljoen euro en in 2020 een totaalbedrag van 303 miljoen euro. Naast het rechercheren op drugs of wapens, wordt steeds vaker het (criminele) vermogen onderzocht dat op onverklaarbare wijze is ontstaan.

Betere samenwerking

De samenwerking tussen de Politie, Het OM, de bijzondere opsporingsdiensten en financiële instellingen verloopt ook beter. De Financial Intelligence Unit (FIU) ontving een groot aantal ongebruikelijke transacties van meldplichtige instellingen zoals banken en accountants. Dat deze bijdrage essentieel is, blijkt uit een berekening van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) van de FIOD. Volgens onderzoek is bij meer dan de helft van de zaken die de FIOD afdoet, gebruik gemaakt van door de FIU verstrekte verdachte transacties.

Belangrijke instrumenten

Volgens de algemeen directeur van de FIOD, Niels Obbink, zal het nieuwe regeerakkoord met de inbreng van het wetsvoorstel ‘Non Conviction Based Confiscation’ een verwachtingsvol perspectief bieden. Dit NCBC-wetsvoorstel is geïntroduceerd om crimineel vermogen en illegaal verkregen goederen te confisqueren zonder dat daaraan een veroordeling van een persoon voor een strafbaar feit vooraf is gegaan.

Indien het voorstel wordt aangenomen, maakt dit wetsvoorstel het in de toekomst mogelijk om crimineel geld en waardevolle bezittingen afkomstig van criminaliteit via de civiele rechter af te pakken. Ook het wetsvoorstel van de spoed bevriezing is voor de FIU noodzakelijk in een tijd waarin betalingsverkeer steeds sneller verloopt. Dit zijn belangrijke instrumenten om slagvaardig interventies te kunnen plegen op criminele geldstromen. Het OM meldt verder dat de focus in 2022 op digitale geldstromen, binnen de wettelijke kaders efficiëntere informatiedeling tussen de opsporingsdiensten mogelijk maken, versnelling van de afhandeling van opsporingsonderzoeken en internationale samenwerking ligt.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant