Nieuws: Rabobank moet meer inspanning leveren om witwassen tegen te gaan

Het afgelopen jaar heeft de Rabobank 2300 nieuwe medewerkers aangetrokken om de klant dossiers op orde te krijgen. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de bank, omdat die niet genoeg zou doen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. De dossiers van de klanten bevatten namelijk onvoldoende informatie om het risico op witwassen goed te kunnen inschatten.

Waarborgen regels

Om de wettelijke regels te kunnen waarborgen, heeft de bank nu 7000 medewerkers ingezet voor het witwasonderzoek. Dit staat voor 14 procent van het totale personeel. Volgens De Nederlandsche Bank moeten de klantendossiers uiterlijk eind 2024 op orde zijn.

De kosten die de bank maakt voor het witwasonderzoek, worden deels doorberekend aan de klanten. Zakelijke klanten hebben afgelopen maand al een heffing gekregen voor het werk dat de bank verzet. Ook particulieren zullen de komende maand een stijging zien in tarieven voor betaalrekeningen.

Ondanks de stijging van de personeelskosten door het witwasonderzoek, heeft de bank afgelopen jaar toch een winst gemaakt van 2,8 miljard euro. Daarnaast maakt de bank meer marge op de rentes die betaald worden op spaar- en betaalrekeningen. ING en ABN Amro profiteren hier ook van.

Financieel Recht Advocaten

Wij van Financieel Recht Advocaten hebben veel ervaring met het procederen tegen financiële instellingen als het gaat om het Wwft onderzoek. Heeft u vragen met betrekking tot verplichtingen van de Wwft, het cliëntenonderzoek (KYC onderzoek), Customer Due Dilligence (CDD) of de registratie van uw persoonsgegevens in interne of externe verwijzingsregisters (EVR/IVR). Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant