Nieuws: Toezichtskosten Crypto Bedrijven

Crypto Bedrijven hebben bij de rechtbank gedeeltelijk hun gelijk niet gehaald over de hoge toezichtkosten die zij aan De Nederlandsche Bank (DNB) moesten betalen. De rechter oordeelde dat DNB te ver is gegaan bij haar witwascontrole en heeft hierbij kosten doorbelast die niet terecht waren.

Toezicht door DNB

Elf crypto bedrijven, voornamelijk start-ups, hebben bezwaar gemaakt tegen de hoge kosten die DNB in rekening bracht voor toezicht. Deze kosten, die in sommige gevallen opliepen tot tienduizenden euro’s, werden door DNB doorbelast naar de bedrijven. Volgens de belangenvereniging van crypto bedrijven, VBNL, waren deze kosten te hoog.

De kern van het bezwaar

AMLD5 Richtlijn Het voornaamste bezwaar van de crypto bedrijven was dat DNB een strenger toezicht hanteerde dan vereist volgens de Europese richtlijn AMLD5. Deze richtlijn, opgesteld in Brussel, gaat over anti-witwas maatregelen. Echter, DNB interpreteerde de richtlijn naar eigen inzicht en paste een zwaarder toezicht toe dan eigenlijk noodzakelijk was voor bedrijven die enkel een ‘registratie’ nodig hadden in plaats van een volledige vergunning.

Uitspraak van de Rechtbank

De rechtbank erkende dat DNB inderdaad een strenger toezicht had gehanteerd dan nodig volgens de AMLD5 richtlijn. Hierdoor zijn de kosten die in 2021 zijn doorbelast aan de crypto dienstverleners onterecht. Echter, de rechtbank stelt ook dat crypto dienstverleners onder de regels voor doorlopend toezicht vallen en daarvoor dus wel kosten moeten betalen.

Wat betekent dit voor u?

Bent u een crypto bedrijf of overweegt u in deze sector actief te worden? Dan is het essentieel om op de hoogte te zijn van de regels en verplichtingen rondom toezicht en vergunningen. Onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten kunnen u hierbij helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant