Nieuws: Universiteiten hoeven ongebruikelijke transacties niet te melden

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Robbert Dijkgraaf) heeft geoordeeld dat universiteiten en hogescholen geen melding hoeven te maken van verdachte cashbetalingen. Volgens hem hoeft hier geen verandering in te komen om te voldoen aan de regels uit de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering.

Geldstromen niet gemonitord

Het CDA plaatste vraagtekens bij het onderzoek van Trouw en De Groene Amsterdammer en constateerde dat geen enkele universiteit mechanismen heeft om dubieuze geldstromen te monitoren. Hierdoor kunnen kinderen van politici, oligarchen of controversiële zakenlieden in gevaarlijke landen ongemerkt zwart geld witwassen via onderwijsinstellingen.

Zo ging het kind van een Moldavische politicus op kosten van een brievenbusfirma naar de Universiteit Maastricht. De Rijksuniversiteit Groningen staat de afgelopen jaren contante betalingen toe, terwijl de Universiteit Twente en Maastricht dat alleen toestaan ​​in “absolute nood”, aldus Trouw. Wij accepteren het niet”, benadrukt de woordvoerder. “Enkele jaren geleden werd er een uitzondering gemaakt voor studenten die het niet lukte om een overboeking te maken.”

De Wet witwassen en financieren van terrorisme bepaalt dat alleen financiële instellingen de bron van de transactie moeten verifiëren en of deze illegaal is. Universiteiten en hogescholen zijn niet opgenomen in deze instellingen. Een landelijk onderzoek naar risico’s vond geen bewijs dat universiteiten werden misbruikt voor het witwassen van geld, zei Minister Dijkgraaf.

Veel contante betalingen

Maar wat vindt de minister er dan van dat de Rijksuniversiteit Groningen 1,5 miljoen euro aan contanten heeft geaccepteerd in de afgelopen vijf jaar? Dat ging slechts om vier procent van de betalingen, antwoordt hij. Daarvan was een derde afkomstig van buitenlandse studenten.

Dijkgraaf meent dat “instellingen in sommige gevallen terecht contant geld accepteren”. Bijvoorbeeld als een internationale student zijn collegegeld op tijd wil betalen, maar nog geen Nederlandse bankrekening heeft aangevraagd. “De enige optie voor studenten is contant betalen.”

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant