Nieuws: Verdubbeling van verdachte transacties in 2023

In 2023 zag Nederland een verdubbeling van verdachte transacties vergeleken met het voorgaande jaar. Deze stijging onderstreept de noodzaak voor striktere controlemaatregelen en verhoogde alertheid bij financiële professionals.

Toename verdachte transacties

De ruim 180.000 verdachte transacties in 2023 vertegenwoordigen een bedrag van ruim 25 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022. Volgens de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland) is deze stijging deels te wijten aan enkele dossiers met buitengewoon veel transacties. Trade Based Money Laundering (TBML) is een groeiend fenomeen waarbij criminele organisaties geld witwassen via legitieme bedrijven door middel van over- en onderfacturering. Vooral bedrijven in sectoren met veel personeel, zoals de bouw, transport en pakketbezorging, zijn hierbij betrokken.

Gevolgen voor bedrijven en ondernemers

Strengere controles door banken op zwart geld hebben ertoe geleid dat steeds meer ondernemers zich laten verleiden om personeel contant uit te betalen met crimineel geld. Dit gebeurt zowel op kleine schaal tussen bevriende ondernemers en criminelen als professioneel via ondergrondse bankiers. Een deel van het werk in onze samenleving lijkt hierdoor te worden betaald met crimineel geld, aldus de FIU.

Rol van accountants

Het aantal meldingen van verdachte transacties door accountants steeg in 2023 met 43% tot 3195 meldingen. Hoewel er een jaar eerder een daling van 18% was, ligt het aantal meldingen in 2023 bijna 17% hoger dan twee jaar geleden. Accountants zijn verantwoordelijk voor 0,14% van het totale aantal meldingen, terwijl banken bijna 30% van de meldingen voor hun rekening nemen. In 2023 deden 423 accountantskantoren minimaal één melding, een stijging van 6,5% ten opzichte van 2022 en 22% ten opzichte van 2021.

Meldingen door belastingadviseurs

Het aantal meldingen door belastingadviseurs nam af van 433 in 2022 naar 356 in 2023. Desondanks nam het aantal belastingadviseurs dat meldingen deed toe van 77 naar 98.

Financieel Recht Advocaten

De toename van verdachte transacties en de betrokkenheid van verschillende financiële professionals benadrukt het belang van waakzaamheid en strikte naleving van de wet. Heeft u te maken met financiële problemen of twijfels over verdachte transacties? Neem dan contact op met Financieel Recht Advocaten voor deskundig juridisch advies en ondersteuning.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant