Nieuws: Waarom gemeenten en diaconieën te maken hebben met strengere bank regelgeving

De laatste tijd hebben gemeenten en diaconieën in Nederland te maken met enkele uitdagingen met betrekking tot hun betalingsverkeer. Deze problemen zijn het gevolg van strengere regelgeving die door Nederlandse banken wordt gehanteerd om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Waarom banken vragen stellen

Gemeenten en diaconieën hebben onlangs brieven van banken ontvangen met vragen over het gebruik van hun betaalrekeningen, soms zelfs met betrekking tot specifieke transacties en begunstigden. Dit komt voort uit de wettelijke verplichtingen die banken hebben in het kader van het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering (Wft en Wwft). Het is belangrijk op te merken dat sommige Nederlandse banken in het verleden hoge boetes hebben gekregen omdat ze hun dossiers op dit gebied niet op orde hadden.

Het ‘Ken Uw Klant’ (KYC) project

Sinds het begin van dit jaar zijn alle Nederlandse banken gestart met het project ‘Ken uw klant’ (KYC). Dit heeft tot gevolg dat zakelijke rekeninghouders, waaronder kerken en vrijwilligersorganisaties, worden overspoeld met vragen. KYC is bedoeld om de identiteit en activiteiten van klanten beter te begrijpen om financiële misdrijven te voorkomen. Het kan echter ook leiden tot uitdagingen voor deze organisaties.

Het overleg voor oplossingen

Een brede coalitie van organisaties heeft in 2022 de aandacht van minister Kaag en de Tweede Kamer gevraagd voor dit probleem. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), waarin de Protestantse Kerk samenwerkt met 29 andere landelijke kerkgenootschappen, is actief betrokken bij het vinden van oplossingen. Het CIO overlegt met onder andere de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en enkele grote banken zoals Rabobank en ABN AMRO om werkbare oplossingen te vinden. Omdat aanpassing van regelgeving nodig is, worden oplossingen pas in de loop van dit jaar verwacht.

Conclusie en contact

Het is duidelijk dat gemeenten, diaconieën en andere vrijwilligersorganisaties momenteel te maken hebben met uitdagingen in hun betalingsverkeer als gevolg van strengere bank regelgeving. Als u juridisch advies of ondersteuning nodig heeft met betrekking tot deze kwesties of andere financiële aangelegenheden, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze advocaten van Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u te helpen.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant