Nieuws: Waarom ontvangt u een informatieverzoek van uw bank?

Heeft u een informatieverzoek ontvangen van uw bank en weet u niet wat u nu moet doen? U bent niet alleen. Financieel Recht Advocaten helpt u graag verder. In deze blog leggen we uit waarom banken dergelijke verzoeken sturen, wat uw rechten zijn en hoe u kunt reageren. Ons doel is om u juridisch bij te staan en ervoor te zorgen dat u goed geïnformeerd bent over uw mogelijkheden.

Waarom stuurt de bank een informatieverzoek?

Banken hebben de wettelijke plicht om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Dit valt onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze wetten verplichten banken om transacties te monitoren en verdachte activiteiten te melden. Dit is de reden waarom u een informatieverzoek kunt ontvangen.

Wat houdt een informatieverzoek in?

Een informatieverzoek van de bank betekent dat zij meer details willen over bepaalde transacties op uw rekening. Dit kan gaan om stortingen, overboekingen of het gebruik van contant geld. Banken moeten hun klanten kennen en begrijpen hoe zij hun rekeningen gebruiken om te voldoen aan de wetgeving tegen witwassen.

Hoe reageert u op een informatieverzoek?

Het is belangrijk om snel en volledig te reageren op een informatieverzoek. Als u niet reageert, kan de bank uw rekening blokkeren of zelfs de bankrelatie beëindigen. Financieel Recht Advocaten kan u helpen bij het opstellen van een adequate reactie en ervoor zorgen dat u voldoet aan alle vereisten.

Contant geld en bankrelaties

Hoewel het gebruik van contant geld niet verboden is, staat het wel onder streng toezicht vanwege de Wwft. Ondernemers die vaak met contant geld werken, zoals autoverkopers en juweliers, krijgen steeds vaker te maken met informatieverzoeken. In sommige gevallen kunnen banken besluiten de relatie op te zeggen, maar dit moet altijd redelijk en billijk gebeuren.

Wat als de bank de relatie wil beëindigen?

De bank kan uw rekening blokkeren en de bankrelatie beëindigen als zij vermoeden dat er iets mis is. Dit kan zelfs gebeuren als u al jarenlang klant bent. In ernstige gevallen kan de bank u opnemen in het interne of externe verwijzingsregister, wat betekent dat u moeilijk een nieuwe bankrekening kunt openen.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een informatieverzoek van uw bank ontvangen of dreigt uw bankrelatie te worden beëindigd? Neem dan contact op met Financieel Recht Advocaten. Wij helpen u graag verder met juridisch advies en ondersteuning. Zo staat u sterker in uw communicatie met de bank en weet u precies wat uw rechten en plichten zijn.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant