Het lijkt erop dat banken tegenwoordig sneller besluiten om rekeningen van klanten op te zeggen vanwege vermoedens van fraude of andere misstanden. Maar mag dat zomaar? Deze blog legt uit wanneer een bank wel en niet het recht heeft om een rekening op te zeggen en hoe u zich hiertegen kunt beschermen.
Het recht op een bankrekening
In Nederland heeft iedereen het wettelijk recht op een betaalrekening. Dit betekent dat een bank niet zomaar een klantrelatie mag opzeggen, zelfs niet als er vermoedens zijn van fraude. Maar hoe zit dat precies?
Een bank heeft de verplichting om zorgvuldig te handelen. Dit betekent dat zij niet zomaar een rekening mag opzeggen zonder grondige reden. De bank moet rekening houden met de belangen van de klant. Dus, zelfs als er vermoedens zijn van fraude, mag de bank de rekening niet zomaar opzeggen zonder bewijs dat het geld op de rekening afkomstig is van strafbare feiten.
Risicoanalyse is de sleutel
De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vraagt van banken dat zij een risicoanalyse maken. Hierbij moeten ze kijken naar verschillende factoren, zoals de herkomst van gelden en de aard van de klantrelatie. Banken mogen niet zomaar bepaalde groepen klanten uitsluiten. Iedere klant en situatie moet individueel beoordeeld worden.
Wat te doen bij opzegging?
Als uw bank uw rekening heeft opgezegd, of als u merkt dat u wordt uitgesloten als klant, hoeft u dit niet zomaar te accepteren. Het is essentieel dat uw situatie op zijn eigen merites wordt beoordeeld. Wij, bij Financieel Recht Advocaten, staan klaar om uw situatie te beoordelen en u te adviseren over eventuele vervolgstappen. Neem vandaag nog contact op.
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 20+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant