Nieuws: Wat te doen bij eenzijdige opzegging door uw bank?

Steeds vaker worden Nederlandse bedrijven geconfronteerd met het verlies van hun zakelijke rekening vanwege vermeende witwasrisico’s. Banken zijn namelijk scherper gaan letten op verdachte transacties, contact met veroordeelde criminelen en onverklaarbare omzetstijgingen. Dit heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal eenzijdige opzeggingen in vergelijking met vijf jaar geleden. Maar wat kunt u doen als uw bank uw rekening opzegt en u het hier niet mee eens bent? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven in een derde van de gevallen succesvol naar de rechter stappen om hun rekening terug te krijgen. In dit artikel bespreken we de situatie, uw rechten en wat u kunt doen als u zich in een vergelijkbare positie bevindt.

Een stijging van eenzijdige opzeggingen

De afgelopen jaren hebben Nederlandse banken bijna vierduizend zakelijke rekeningen opgezegd vanwege verdachte transacties, contact met veroordeelde criminelen of onverklaarbare omzetstijgingen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden, zoals blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank. Een van de redenen voor deze stijging is dat banken hoge boetes willen voorkomen vanwege tekortkomingen in hun witwasbestrijding. Om risico’s te vermijden, kiezen ze ervoor om klanten weg te sturen nog voordat er problemen kunnen ontstaan.

Onterechte opzeggingen en media-aandacht

Uit een analyse van Argos blijkt echter dat in een derde van de gevallen de eenzijdige opzeggingen onterecht zijn. In de afgelopen drie jaar zijn er meer dan honderd rechtszaken geweest tussen banken en zakelijke klanten, waarbij bedrijven hun rekening terug probeerden te krijgen. Het opvallende is dat de aanleiding voor het onderzoek van de bank naar een rekeninghouder veel media-aandacht is. Wanneer er in de kranten berichten over bijvoorbeeld een inval van de FIOD bij een bedrijf, stuurt de bank vaak een vragenlijst naar het bedrijf op. Daarnaast is de jurisprudentie niet altijd duidelijk in dit soort zaken, wat het voor bedrijven lastig maakt om hun rekening te verdedigen.

Het beoordelen van witwas risico’s

Het is belangrijk op te merken dat er geen exacte definitie is van wanneer het witwasrisico voor banken te hoog is. Volgens de wet moeten banken een persoon weigeren als het risico te hoog is, maar de wet laat ruimte voor interpretatie. Deze beoordeling is gebaseerd op de inschatting van de bank zelf. Het is begrijpelijk dat het risico niet specifiek wordt vastgelegd, omdat dit criminelen de mogelijkheid zou geven om manieren te vinden om de regels te omzeilen en hun bankrekening te behouden. Het behouden van een zekere vaagheid in de wet zorgt er echter ook voor dat banken soms defensiever handelen en onterechte klanten wegsturen.

Wat te doen als uw rekening wordt opgezegd?

Als uw bank besluit uw zakelijke rekening op te zeggen en u het hier niet mee eens bent, zijn er stappen die u kunt ondernemen. Het is belangrijk om te weten dat u niet machteloos bent en dat u uw rechten kunt verdedigen. Het eerste wat u moet doen, is contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat op het gebied van financieel recht, zoals onze advocaten van Financieel Recht Advocaten.

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we dat het verlies van uw zakelijke rekening ingrijpende gevolgen kan hebben voor uw bedrijf. Onze gespecialiseerde advocaten hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van financieel recht en staan klaar om u bij te staan in deze complexe situatie.

Neem vandaag nog contact op met onze advocaten om uw zaak te bespreken en uw rechten te beschermen. Samen zorgen we ervoor dat uw stem wordt gehoord en dat u een eerlijke kans krijgt om uw zakelijke rekening terug te krijgen.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant