Uitspraak: Aanzienlijke contante bedragen in de uienhandel

In Nederland wordt er al jarenlang op grote schaal gehandeld in uien met West-Afrikaanse landen. Dit zijn vaak miljoenen euro’s contant geld die in Zeeuwse en Noord-Hollandse bedrijven worden gestort. Het Openbaar Ministerie sleepte deze bedrijven voor de rechter wegens het niet voldoen aan wetgeving rond witwassen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom dit belangrijk is.

Aanleiding

Beemsterboer Food Traders in Warmenhuizen en Dacomex in Sint-Maartensdijk handelen al jaren op grote schaal in uien in West-Afrikaanse landen. Ook in Mauritanië, waar het bancaire systeem sinds een staatsgreep in 2008 amper werkt en waar nog altijd op grote schaal in contanten betaald wordt. Geldlopers kwamen met tonnen aan contanten op de kantoren in Sint-Maartensdijk en Warmenhuizen afleveren namens de handelaren uit Mauritanië.

Onderzoek naar een bankier van de onderwereld bracht het Openbaar Ministerie op het spoor van deze enorme stroom aan contanten. Uit het dossier bleek dat er bij Beemsterboer voor bijna € 72 miljoen aan contanten binnengebracht was in vier jaar tijd en bij Dacomex voor € 20 miljoen in een periode van een paar jaar.

FIU

Het Openbaar Ministerie wees de sector op wet- en regelgeving waaraan het niet voldeed. Bij stortingen van € 15.000 of meer moest onderzoek gedaan worden naar de klant, met kopieën van paspoorten of uittreksels van de Kamer van Koophandel.

Ongebruikelijke stortingen moeten gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Beide bedrijven hebben zich onbewust laten lenen voor ‘trade based money laundering’, ofwel witwassen via bonafide bedrijven.

Boete

Het OM eiste een boete van € 1,2 miljoen bij Beemsterboer en enkele tienduizenden euro’s boete bij het Zeeuwse bedrijf. Alle bestuurders hoorden tot 180 uur werkstraffen eisen. Raadsvrouwen wezen erop dat er geen toezichthouder was aangewezen in de jaren voorafgaand aan 2018. Zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft in haar reisadvies aan dat het bankverkeer niet goed loopt.

Beide bedrijven zijn inmiddels gestopt met het accepteren van contanten. Beemsterboer zegt uit eigen beweging gestopt te zijn en stelt hierdoor veel omzet gemist te hebben. Ook Dacomex stopte met het aannemen van contanten. Het zag geen omzetderving als gevolg.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 13 december. Of er nog andere zaken met andere bedrijven uit dezelfde branche komen is op dit moment niet bekend.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant