Uitspraak: Advocatenkantoor voerde onvoldoende klantenonderzoek uit

ABN Amro zegt de bancaire relatie met een advocatenkantoor op wegens het niet voldoen aan de verplichtingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Achtergrond

Advocatenkantoor VanEps is opgericht in Curaçao en heeft meerdere vestigingen in het Caribisch gebied. Er zijn dertig advocaten werkzaam, waarvan vier staan ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Voorheen heette het advocatenkantoor VanEps Kunneman Van Doorne. Door middel van Van Doorne houdt VanEps ook kantoor in Amsterdam.

VanEps houdt al geruime tijd een zakelijke betaalrekening aan bij ABN Amro. ABN zegt in 2021 de bancaire relatie met het advocatenkantoor op. ABN voert aan dat de kosten voor het bedienen van buitenlandse klanten aanzienlijk zijn gestegen en dat ze moeten voldoen aan steeds strengere wet- en regelgeving. Er moet bijvoorbeeld klant- en transacties onderzoeken worden uitgevoerd om witwassen en andere vormen van fraude te voorkomen. ABN vindt testen op basis van lokale wet- en regelgeving duur. Als zodanig wordt de service aan VanEps stopgezet.

Kantonrechter

In eerste aanleg krijgt VanEps gelijk van de voorzieningenrechter. Maar de kantonrechter, de Rechtbank Amsterdam, ziet dat anders. Daar stelt het advocatenkantoor dat het ontslag naar maatstaven van redelijkheid onterecht was. Het kantoor ontvangt jaarlijks 1 miljoen euro op de rekening. Zonder deze betaalrekening zullen de kosten aanzienlijk stijgen, inclusief wisselkosten en de licentievergoeding van 1% voor buitenlandse overboekingen die door banken op Curaçao in rekening worden gebracht. Het is niet mogelijk om een ​​Euro-rekening te openen bij een bank op Curaçao en zonder Euro-rekening draagt ​​VanEps onnodig valutarisico.

Daarnaast heeft VanEps klanten (Europese) die liever in euro’s betalen. Betalingen van buitenlandse rekeningen brengen extra transactiekosten met zich mee. Ook Nederlandse bankrekeningen hebben vertrouwen opgebouwd bij Europese klanten. Als ABN Amro de rekening sluit, loopt VanEPs het risico omzet te verliezen. Anderzijds is er ook de bankrente. Gezien de hoge kosten heeft ABN Amro besloten haar internationale activiteiten vrijwel geheel te ontmantelen. Deze kosten wegen niet meer op tegen de baten.

Beëindiging relatie

De rechtbank oordeelde ook dat klanten zoals VanEps ofwel niet genoeg geld verdienen voor banken of in het rood staan. Volgens de rechtbank verlopen de meeste betalingstransacties met VanEps echter via andere banken, waardoor VanEps voor haar bedrijfsvoering niet afhankelijk is van de betaalrekeningen van ABN Amro. Het betalingsverkeer met ABN Amro is beperkt. Zelfs als de bankrekening is gesloten, wordt VanEps niet uit het banksysteem verwijderd.

VanEps heeft niet bewezen dat het niet mogelijk is om een ​​betaalrekening te openen bij een andere bank in Nederland. Volgens de rechtbank is het belang van ABN Amro bij het beëindigen van de bankrelatie minstens zo belangrijk als het belang van VanEps bij het voortzetten van de relatie. ABN mag de bancaire relatie met VanEps beëindigen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant