Uitspraak: Bank heeft voldoende onderbouwd waarom zij de bankrelatie heeft opgezegd

De Stoeprand houdt zich bezig met het verspreiden van drukwerk, pakketten, post en goederen en heeft een gebruikelijke omzet van tussen de € 5.000,- en € 10.000,- per maand.

Op 25 juli 2020 heeft een eenmanszaak van de financieel directeur van Kring Pharmacy via haar bankrekening bij Knab een drietal betalingen van in totaal € 312.675,-, verricht op de betaalrekening van De Stoeprand. Bij de omschrijving van deze betalingen staat een overeenkomst tussen Kring Pharmacy en de Stoeprand genoemd. Waarin De Stoeprand ziekenhuisbedden heeft aangeschaft voor een ziekenhuis in Wanica.

Eind juli 2020 worden meerdere contante opnames in binnen en buitenland gedaan door de bestuurder van De Stoeprand.

ING heeft naar aanleiding van deze contante opnames contact opgenomen met de bestuurder. Ook heeft zij Knab gevraagd de betalingen van de eenmanszaak aan De Stoeprand te controleren.

Knab heeft ING op 31 juli 2020 laten weten te twijfelen aan de legitimiteit van de betalingen van de eenmanszaak aan De Stoeprand. Drie dagen daarvoor had ING de betaalrekening van De Stoeprand al geblokkeerd.

Op 26 augustus heeft, een Franse entiteit van SOS Kinderdorpen, bij de politie in Parijs aangifte gedaan van fraude met bankidentiteitsgegevens. Door manipulatie van mailbestanden zijn gelden van de Franse entiteit gestort op de Knab-rekening van de eenmanszaak.

Het geschil

De Stoeprand vordert ING te veroordelen om de blokkade op de betaalrekening op te heffen. De Stoeprand stelt niet betrokken te zijn geweest bij de fraude/oplichting van SOS France. Volgens De Stoeprand heeft ING voor haar stelling dat De Stoeprand heeft gefraudeerd geen bewijs aangeleverd.

De beoordeling

Het ziekenhuis in Wanica en het Staatsziekenfonds hebben verklaard dat zij niet bekend zijn met Kring Pharmacy en dat het ziekenhuis bedden gedoneerd heeft gekregen van China Aid en dus niet van De Stoeprand. Ondanks deze verklaringen heeft De Stoeprand tijdens de mondelinge behandeling volgehouden dat zij ziekenhuisbedden heeft ingekocht en een transportbedrijf heeft ingeschakeld, die de bedden naar het ziekenhuis in Suriname heeft verscheept. De Stoeprand heeft echter onvoldoende onderbouwd waarom dit zo zou zijn. De Stoeprand heeft niet kunnen verklaren waarom zij van een winst tussen de € 5.000,- en € 10.000,-, uit het niets een overeenkomst sluit met Kring Pharmacy, een voor haar tot dan toe volstrekt onbekende partij uit Suriname.

De conclusie van de voorzieningenrechter is dat De Stoeprand de verdenking van fraude op geen enkele wijze heeft weerlegd en ING terecht de betaalrekening van De Stoeprand heeft geblokkeerd. De gevraagde voorziening wordt geweigerd.

Lees hier de hele uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u het vermoeden dat u schade heeft geleden als gevolg van slecht advies van uw hypotheekadviseur en/of bank? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant