Uitspraak: Beoordeling van klantonderzoeken door ABN Amro en NIBC onder de AVG

Recentelijk heeft het financiële klachteninstituut Kifid uitspraken gedaan over twee belangrijke zaken betreffende ABN Amro en NIBC Bank. De klachten waren ingediend door klanten die stelden dat de banken onrechtmatig gegevens hadden verzameld. Volgens het Kifid hebben beide banken echter gehandeld binnen de grenzen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Klantonderzoek en AVG-naleving

De klacht tegen NIBC betrof een situatie waarbij een klant alleen toegang tot zijn online bankomgeving kon krijgen na het invullen van een vragenlijst over de herkomst van zijn vermogen en zijn transactiepatroon. De klant weigerde deze vragenlijst in te vullen, waarna de bank besloot de spaarrekening te beëindigen. De klant beweerde dat de bank hiermee de AVG schond, die minimale gegevensverwerking vereist. Het Kifid stelde echter dat NIBC gerechtigd was om dergelijke gegevens op te vragen op grond van de Wwft, die banken verplicht tot grondig cliëntenonderzoek om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.

Transactieprofielen en risicoanalyse

Volgens NIBC is het noodzakelijk om een transactieprofiel van elke klant op te stellen om zo hun transacties te kunnen monitoren en risico’s te beoordelen. Aangezien NIBC geen betaalrekeningen aanbiedt, heeft de bank beperkte inzage in de herkomst van gelden en is daarom extra informatie via een vragenlijst noodzakelijk. Het Kifid beaamde dat deze praktijk past binnen de eisen van de Wwft en dat de bank geen overtreding van de AVG heeft begaan.

De casus van ABN Amro

In een vergelijkbare zaak werd ABN Amro beschuldigd van het overtreden van de AVG na het opvragen van gedetailleerde informatie over een contante storting van 87.000 euro. De klant had onvoldoende meegewerkt aan het onderzoek van de bank, wat leidde tot het opzeggen van de bankrelatie. Het Kifid oordeelde dat de informatie die de bank opvroeg essentieel was om aan de Wwft te voldoen en vond geen overtreding van de AVG.

Financieel Recht Advocaten

Deze uitspraken benadrukken het belang van zowel de naleving van de AVG als de verplichtingen van de Wwft voor financiële instellingen. Voor burgers is het essentieel om te begrijpen dat banken onder specifieke omstandigheden uitgebreid klantenonderzoek mogen uitvoeren. Mocht u vragen hebben over hoe deze wetgeving u persoonlijk raakt of wenst u bijstand in een vergelijkbaar geschil, aarzel dan niet om contact op te nemen met Financieel Recht Advocaten.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant