Uitspraak: Gezag van gewijsde is sta-in-de-weg voor voortzetting bankrelatie

Atlantis is een managementbedrijf dat casino’s beheert. Haar werkzaamheden bestaan onder meer uit het beheer van de omzet, het afdragen van belasting en het betalen van personeel en crediteuren van de Atlantis groep. Atlantis bankiert sinds meer dan 20 jaar bij RBC en heeft drie bankrekeningen bij RBC.

Op 15 januari 2013 heeft RBC de bankrelatie met Atlantis opgezegd. Het Gerecht heeft vervolgens de vordering van Atlantis, RBC te bevelen de bankrelatie voort te zetten, afgewezen. In een tweede procedure zijn de vorderingen van Atlantis in hoger beroep wederom afgewezen.

In deze procedure probeert Atlantis het nogmaals. RBC beroept zich echter op het gezag van gewijsde van de voorgaande (onherroepelijke) vonnissen.

Het rechtsgevolg van een geslaagd beroep op gezag van gewijsde is dat de rechter in de latere procedure de standpunten waarvan de juistheid noodzakelijk voortvloeit uit de ingeroepen beslissing honoreert en dat hij elk standpunt dat daarmee onverenigbaar is in de latere procedure verwerpt.

Atlantis bepleit dat er in dit geval voldoende redenen zijn om van deze regels af te wijken. De eerste daarvan is dat er zich, volgens Atlantis, in de jaren na het eerste bodemvonnis aanzienlijke veranderingen hebben voorgedaan in de rechtspraak.

Het gerecht oordeelt echter dat een latere wijziging van wetgeving of rechtspraak onvoldoende is om het gezag van gewijsde terzijde te kunnen stellen. Dat zou dan betekenen dat bij iedere wijziging een groot aantal uitspraken op losse schroeven komt te staan.

Lees hier de hele uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u het vermoeden dat u schade heeft geleden als gevolg van slecht advies van uw hypotheekadviseur en/of bank? Neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs alsmede vermogensbeheerders.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant