Uitspraak: ING mag bankrekening van Stichting Najiba niet opzeggen

Recentelijk heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan over een bankrekening die ING wenste op te zeggen. De zaak draaide om de vraag of de Stichting Najiba aan anti-witwasregels voldeed. In dit artikel lichten we de zaak toe en onderstrepen we het belang van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Wat is de Wwft?

De Wwft is een wet die bedoeld is om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. In de praktijk betekent dit dat banken zoals ING strikte regels moeten volgen om verdachte transacties te identificeren en melden. Het is van cruciaal belang voor banken om hun Wwft-beleid op orde te hebben, gezien zware sancties die kunnen volgen als dit niet het geval is.

Waar ging de zaak over?

Stichting Najiba had de intentie om geld in te zamelen voor slachtoffers van een aardbeving in Marokko. Echter, ING kondigde aan de bankrekening van de stichting op te willen zeggen omdat ze niet zouden voldoen aan de Wwft, met name vanwege een gebrekkige boekhouding en de keuze voor een accountant die verdacht werd van financiële onregelmatigheden.

De uitspraak van de rechter

Naar aanleiding van het besluit van ING, stapte Stichting Najiba naar de rechter. De rechter oordeelde dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat de stichting zich bezighield met risicovolle activiteiten zoals witwassen. Bovendien werd het argument van ING dat transacties via Marokko riskant zouden zijn, verworpen. Wel gaf de rechter aan dat vanwege het grote aantal donaties, de stichting haar professionaliteit moest vergroten.

Belang van de uitspraak

Deze zaak toont aan hoe belangrijk het is voor stichtingen en andere organisaties om te zorgen dat hun financiële zaken op orde zijn, vooral wanneer zij te maken hebben met grote geldbedragen. Het benadrukt ook het belang van de Wwft en de noodzaak voor banken om hun verantwoordelijkheid te nemen, hoewel ze soms als “te streng” kunnen worden ervaren.

Advies nodig?

Bent u ook betrokken bij een soortgelijke situatie of heeft u vragen over financieel recht? Onze ervaren advocaten van Financieel Recht Advocaten staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant