Nieuws: Aantal witwaszaken explosief gestegen

Het aantal witwaszaken is in 2021 explosief gestegen, meldt BNR. Dit kwam vooral door de Corona-pandemie, die vorig jaar voor vertraging zorgde bij de verwerking van ingehaalde zaken.

Pandemie de boosdoener

In 2016 begon het aantal witwaszaken toe te nemen, maar in 2020 nam het sterk af. Uit gegevens van het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie (WODC) blijkt dat de stijgende lijn het afgelopen jaar doorzet. Volgens de Raad voor de rechtspraak is Corona verantwoordelijk omdat het heeft geleid tot een tijdelijke schorsing van de procedures. Vorig jaar is de achterstand ingelopen.

Deze stijging komt echter ook door de groeiende belangstelling voor witwassen door de rechtspraak, het bedrijfsleven en de media, zegt onderzoeker Joras Ferwerda (Universiteit Utrecht). ‘Je ziet vaker dat een crimineel óók berecht wordt voor witwassen, ook al heeft dat geen effect op de strafmaat.’ En er is meer aandacht voor drugsgeld. ‘De poppetjes zijn van een minder groot belang geworden. Ook omdat drugsgeld een serieus ondermijnende werking heeft.’

Strengere controles

Ferwerda noemt ook een strengere controle op banken en andere financiële instellingen. Ze melden afwijkende transacties veel eerder. Daarnaast worden de meldingen momenteel opgevolgd, zegt advocaat Michiel van Eersel. “Nu officieren van justitie criminelen vervolgen, worden ze ook echt vervolgd. Banken eisen dit al lang.”

Degenen die niet zijn vervolgd, kunnen naar de rechter stappen om weer toegang te krijgen tot hun bankrekening. “Het gebeurt tegenwoordig niet meer. Mede doordat de Financial Intelligence Unit van de overheid meer capaciteit heeft en efficiënter te werk gaat dan voorheen.’

Nadelige gevolgen klanten

Deze strengere controles bij banken tegen witwaszaken hebben niet alleen voordelen. Het nadeel zit in het cliëntenonderzoek die de financiële instellingen hebben met haar klanten. Zij zijn bang dat er mogelijke boetes volgen als er niet wordt voldaan aan de Wwft-verplichtingen.

Financiële instellingen zullen aan de hand van het cliëntenonderzoek bepalen of de klant genoeg informatie heeft verstrekt over de de geldstromen. Als deze informatie voor de instelling onvoldoende is, zal de bancaire relatie met de klanten beëindigen. Klanten die niet voldoende kunnen aantonen niks te maken te hebben met deze praktijken staan binnen de kortste keren op straat.

Het gevolg is dat u niet meer kunt deelnemen aan het financiële verkeer. Eenvoudig een belastingaangifte betalen gaat dan niet meer op. De Belastingdienst accepteert namelijk alleen girale betalingen.Ook kunnen uw persoonsgegevens worden geregistreerd bij interne en externe verwijzingsregister, wat toekomstige bankzaken zoals het aanvragen van een hypotheek kunnen belemmeren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant