Nieuws: Crypto aanbieder Kucoin handelt in strijd met de Nederlandsche anti-witwaswet.

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt klanten van de cryptoaanbieder KuCoin. KuCoin is formeel een bedrijf genaamd MEK Global Limited (MGL) dat gevestigd is op de Seychellen, maar in de wijde cryptomarkt is men bekend als KuCoin. DNB stelt dat KuCoin illegaal diensten aanbiedt voor het wisselen tussen virtuele en fiduciaire valuta, en bewaar portemonnees aanbiedt, wat in strijd is met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Verhoogd risico

De waarschuwing die door de toezichthouder is uitgegeven, betekent dat gebruikers van de beurs een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering. De centrale bank vermeldt ook dat ze geen particulieren zal aanschrijven die gebruik maken van deze beurs. Volgens CoinMarketcap is KuCoin goed voor 446 miljoen dollar aan spotvolume de afgelopen 24 uur. Dit maakt ze tot de vierde exchange wereldwijd. Tijdens de altcoinhype van 2017 wist de beurs veel klanten aan te trekken door exclusief bepaalde handelsparen aan te bieden met het meeste volume.

Er zijn ongeveer 30 partijen die geregistreerd zijn bij de DNB, waaronder de meeste bekende brokers en beurzen van Nederlandse origine. Maar beurzen zoals Binance, Bybit en Kucoin staan niet in het register. Coinbase en Bitstamp staan er bijvoorbeeld wél op.

Ernstige gevolgen voor klanten

De waarschuwing van DNB heeft ernstige gevolgen voor klanten van KuCoin. Gebruikers van de exchange lopen het risico om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering. Daarnaast hebben de klanten van KuCoin geen bescherming of garanties van overheidsinstanties die verband houden met registratie of door de wet gesteunde consumentenbescherming.

Als gevolg hiervan kunnen gebruikers hun geld kwijt zijn als de beurs failliet gaat. Dit is al gebeurd met Yieldt, een cryptobelegger die van de lijst van DNB is gevallen vanwege faillissement.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant